005.jpg

На цьому вкотре зауважив міський голова під час прямого ефіру на одному з місцевих телеканалів.

Ефірний час було присвячено відміні батьківських коштів на поточне утримання дитячих садочків та шкіл Сум.

В обговоренні взяли участь батьки сумських учнів, представники благодійного фонду, депутати Сумської міської ради Андрій КРАМЧЕНКОВ, Дмитро ЛАНТУШЕНКО та Ольга ВОЛОШИНА.

 

Перші наради з приводу відміни батьківських коштів міський голова проводив з початку навчального року, коли попередня каденція депутатів ще не склала свої повноваження.

«Я дуже прошу не плутати такі поняття: на «поточне утримання», «капітальні видатки» та «харчування». Ми говоримо про відміну батьківської плати на поточне утримання шкіл, яке вже з березня фінансується коштом міського бюджету. Мова йде про додаткові освітні кошти на придбання, і якщо батьки прийняли рішення купити мільтимедійну дошку чи відправити своїх дітей на екскурсію, то це рішення приймається винятково батьківським комітетом і відповідно фінансується теж за бажанням батьків їхнім коштом», – підкреслив Олександр Лисенко.1457007666 bnjgbnfgvvs

Відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», постанови Кабінету Міністрів №122 у навчальних закладах дозволяється отримання благодійних внесків з обов’язковим оформленням бухгалтерських документів на рахунок «Суми за дорученням».

Як пояснює начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО, потреби школи – це ті, які проведені офіційно через органи державного казначейства. А все, що принесено в школу батьками, що ними зроблено у закладі комунальної форми власності має бути оприбутковано.

Наприклад, якщо батьки зібралися і купили разом якісь костюми, або відправили своїх дітей на екскурсію, що не передбачено навчальною програмою – це не є потреби школи.

У Законі України про освіту говориться про те, що всі учасники навчально-виховного процесу мають право, але не зобов’язані допомагати у фінансуванні за для розвитку матеріально-технічної бази навчальних закладів міста. Ці благодійні внески обов’язково обліковуються. Так минулоріч через рахунки, відкриті в Державній казначейській службі у м. Суми, було оприбутковано благодійної допомоги у розмірі 14 млн. грн.

Міський голова Олександр Лисенко, ще раз наголошує, що педагог не має права впливати на збір коштів, його завдання – виховувати дітей. Держава стоїть на сторожі прав дитини. Але органи місцевого самоврядування та бюджет м. Суми відтепер беруть на себе витрати, пов’язані з утриманням шкіл та дитячих садочків.

Антоніна Данильченко також підтверджує, що під час нарад, всі вчителі міста поставили свої підписи під наказом про заборону збору батьківських коштів на поточне утримання навчальних закладів.

Нагадаємо, цьогоріч з міського бюджету на галузь «Освіта» (з видатками на заробітну платню) виділено майже 225 млн. грн. Станом на 1 березня за ініціативи міського голови виділено 8 млн. грн. з головної скарбниці міста на поточне утримання шкіл. Згодом, депутати до цієї суми додали ще 1,6 млн. грн. У 2016 році з міського бюджету виділено 12,8 млн. грн. на проведення капітальних ремонтів будівель, санвузлів, дахів, фасадів, харчоблоків, їдалень та придбання мультимедійного обладнання, меблів тощо.