005.jpg

Сектор комунікацій ГУНП в Сумській області інформує про те, що у обласному центрі на шахрайстві працівники поліції спіймали двох школярів та їхнього 19-річного товариша, які обманним шляхом виманили гроші у 5 жителів України.

Юні зловмисники збагатилися на 7 тис. грн., які витрачали на пиво, піцу, цигарки та на поповнення мобільних телефонів.

 

Як з’ясували правоохоронці, ідея про швидкі гроші виникла у школярів – 13 та 15 років. Всю інформацію про те, як можна без зайвих зусиль підзаробити, хлопці шукали в одній із бібліотек міста за допомогою мережі Інтернет. Спосіб був простий – знаходили об’яви з продажу товарів на одному з сайтів оголошень, потім їх копіювали, ставили ціну значно нижчу від попередньої, а далі вже спілкувалися із потенційними покупцями телефоном. Серед товарів, які вони нібито виставляли на продаж, були гумові човни, ноутбуки та інші цінні речі. Хлопці завжди домовлялись про передплату. Згодом, коли покупець надсилав гроші, чітко давали зрозуміти, що телефонувати на зазначений у оголошенні номер більше не треба. Товару, звісно, ніхто із покупців так і не отримав.

Спіймати винахідливих шахраїв допомогла банківська картка 19-річного сумчанина, на яку перераховували кошти ошукані громадяни. За словами її власника, до нього кілька місяців тому звернувся 15-річний знайомий з проханням дати в користування банківську картку, за яку він отримував 100-200 гривень у місяць.

Начальник Сумського відділу поліції Павло КАРАБУТА зазначає, що цікавим є той факт, що для злочину підлітки використовували саме бібліотеку. Й замість того, щоб готувати там домашні завдання, юні зловмисники вигадували, як саме одурити людей.

Працівники поліції вже довели їх причетність до скоєння п’яти аналогічних злочинів. Серед потерпілих є жителі Одеси, Києва, Донецька та інших областей. Батьки шоковані вчинком дітей. Запевняють - всі збитки вони компенсують. Втім, все одно відносно двох хлопців працівники поліції вже відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.190 «Шахрайство» ККУ, а за наймолодшого підлітка відповідальність нестимуть батьки.