Надрукувати
Перегляди: 1471

Міське управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області повідомляє про несприятливу епідеміологічну ситуацію з захворюваністю на педикульоз.

Результати моніторингу з ураженості населення міста педикульозом свідчать, що епідситуація має тенденцію до погіршення. Показник ураженості населення найвищий за останні п’ять років і становить 380 на 100 тис. населення (виявлено 1029 випадків), що в 1,5 раза більше в порівнянні з 2011 роком. 80 % завошивлених осіб,

зареєстрованих торік по області,– це міські мешканці. Показник ураженості педикульозом населення Сумщини у 2015 році становив 150,5 на 100 тис. нас., а в цілому по Україні – 38,6 на 100 тис. нас. Таким чином, показник по місту перевищує показник по області в 2,5 раза, а в порівнянні з загальнодержавним – більший у 10 разів. У 30 % уражених головним педикульозом осіб виявлені живі воші та життєздатні яйця вошей.

Близько 80 % завошивлених – це діти до 17 років. Переважна більшість вражених педикульозом (87 %) – школярі. Протягом минулого року найбільші показники ураженості педикульозом реєструвались в періоди після канікул та активного міграційного руху дитячого населення, а саме: в квітні, вересні та жовтні.

Передача вошей у людей можлива через безпосередній контакт завошивленої людини зі здоровою чи опосередковано: через постіль, різноманітні особисті речі, в тому числі гребні, щітки. Виникненню та поширенню педикульозу сприяє недотримання особистої гігієни, в т.ч. по догляду за волоссям, неохайність в побуті. Є ризик виникнення педикульозу в місцях тривалого скупчення людей та під час подорожей, мандрівок.

Необхідно пам’ятати, що воші є переносниками збудників висипного, зворотного тифів та Волинської лихоманки.

В якості профілактики педикульозу слід дотримуватись наступних правил: індивідуальне використання одягу, головних уборів, гребінців, щіток, тощо; обмін цими предметами вжитку може сприяти поширенню педикульозу; дотримання особистої гігієни, в т.ч. по догляду за волоссям, регулярне миття тіла з одночасною заміною натільної та постільної білизни, охайне утримання житла, одягу, постільних речей, тощо; уникнення безпосереднього контакту з безпритульними, асоціальними особами, які можуть бути джерелом педикульозу.

При появі завошивленості можна звертатись до фахівців санепідслужби (м. Суми, вул. Троїцька,57, тел.25-01-63). Там встановлять точний діагноз; при потребі проведуть санобробку сучасними та безпечними препаратами; проконтролюють якість обробки, яка проводилась в домашніх умовах; нададуть необхідні консультації з питань боротьби та профілактики педикульозу.

Коли таке звернення неможливе, можна провести протипедикульозні заходи вдома: обробити волосся антипедикульозними засобами у чіткій відповідності до інструкції із застосування; провести ретельне видалення яєць, що знаходяться на волоссі та дезінсекційну обробку білизни, в т.ч. постільної, одягу завошивленого (кип’ятіння, прасування речей), чистку пилососом приміщення або обробку його аерозольними дезінсектантами.