Надрукувати
Перегляди: 2545

Допомагати у цьому сумчанам будуть польські та українські експерти у рамках проекту «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади», який реалізовується Фундацією українсько-польської співпраці (ПАУСІ) за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії.

Міський голова Олександр Лисенко ще у вересні минулого року, з метою залучення сумчан до бюджетного процесу, звернувся до ПАУСІ з пропозицією співпраці у цьому напрямку.

 

2 березня на зустрічі з міським головою та представниками структурних підрозділів заступник виконавчого директора Фундації ПАУСІ Кшиштоф ФІЛЬЦЕК (м. Варшава) та заступник директора Фундації Костянтин ПЛОСКИЙ презентували проект та обговорили план його реалізації.1456939824 dsc03339 1

Серед іншого проектом передбачається: навчання посадовців, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу; навчальна поїздка до Польщі; опрацювання за допомогою українських та іноземних експертів та запровадження у містах-партнерах механізмів формування місцевих бюджетів за участю громадян.

У 2015 році експерти Фундації ПАУСІ допомагали містам Чернігову, Черкасам та Полтаві уперше в Україні запроваджувати громадський бюджет та у 2016 році, зважаючи на позитивний досвід, долучили до проекту ще 4 міста, в тому числі і Суми.1456939870 dsc03358 1

У Сумах вже проведено певну підготовчу роботу – вивчено досвід реалізації «бюджетів участі» у містах України та Польщі, підготовлено спільні пропозиції у рамках співпраці з Фундацією. Крім того, до заходів щодо реалізації Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2016 рік вже передбачена реалізація «Бюджету участі».

Розроблено проект Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м. Суми. Пропонується реалізація механізму «бюджету участі» у Сумах протягом 2017-2020 років та визначені обсяги коштів, які плануються виділяти на виконання проектів громадян (на 2017 рік – 5000 тис. грн., 2018 рік – 6000 тис. грн., 2019 рік – 7000 тис. грн., 2020 рік – 8000 тис. гривень).

Головне завдання «бюджету участі» - не перерозподіл певної частини коштів міського бюджету, а питання поліпшення довіри городян до влади, відтак – розвиток і міста, і громади.