006.jpg

2 березня міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Під час зустрічі столичні гості представили перелік програм кредитування у сфері енергоефективності, розвитку муніципального транспорту та освітлення.

Пропозиції розглядали за участі директора Департаменту фінансів, економіки та бюджетних відносин Світлани ЛИПОВОЇ,

начальника відділу логістики та зв’язку Сергія ЯКОВЕНКА, начальника КП «Міськсвітло» Миколи ПАРХОМЕНКА, начальника відділу екології та енергозбереження Світлани МАРТИНЕНКО та головного спеціаліста відділу благоустрою департаменту інфраструктури міста Миколи КРАСНОУСОВА.

«Враховуючи можливості лише міського бюджету, на втілення задуманих нами проектів, зокрема щодо розвитку КП «Електроавтотрнас», закупки нових тролейбусів та автобусів, розвитку контактної мережі, знадобиться від 5 до 10 років. Завдяки співпраці з ЄБРР задумане можна втілити швидше, можливо вже наприкінці цього року», – зазначив міський голова.

1456928168 zustrch 2

В той же час, Олександр Лисенко підкреслив, що підходи до співпраці будуть виважені. Сумська міська рада врахує всі аспекти, адже несе відповідальність за розвиток території.

За словами старшого банкіра Дениса ГАЄВОГО, Програмою банку передбачено 100 млн. євро на впровадження муніципальних проектів в Україні.

У випадку, якщо Суми приймуть рішення щодо співпраці, за місяць необхідно буде представити концепцію Проекту. Далі, впродовж 3-4 місяців триватиме підготовка техніко-економічного обгрунтування Проекту. Отримавши всі договори, можна буде ставати до закупівель, які передбачають відкриті тендерні процедури. Для підготовки необхідних документів ЄБРР готовий направити до Сум консультантів.

Нагадаємо, Сумська міська рада ще в липні 2015 року направляла звернення до директора ЄБРР щодо можливості співпраці та фінансування проекту «Оновлення та технічне переоснащення основних засобів КП «Електроавтотранс». Проект передбачав чотири заходи щодо оновлення рухомого складу електричного транспорту, заміни масляних вимикачів вакуумними на тягових підстанціях підприємства, будівництва контактної мережі тролейбусів та її реконструкції.

На запит спеціалістів банку з метою розробки концепції проекту та її подальшого погодження кредитним комітетом ЄБРР, Департаментом фінансів, економіки та бюджетних відносин було підготовлено пакет документів щодо поточного стану муніципального транспорту та здійснено координацію перемовин між спеціалістами ЄБРР та директором КП.

Нині міська влада розглядає можливість підписання Угоди про підготовку кредитного фінансування.