002.jpg

Представники міської влади під час зустрічі з першим заступником Міністра у справах ветеранів Григорієм ГАЛАГАНОМ порушили питання посилення ролі держави у вирішені житлового та інших нагальних питань учасників АТО/ООС.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ розповіла урядовцю про ініціативи на місцевому рівні, спрямовані на соціальний захист і підтримку учасників бойових дій на Сході Україні. Так, у рамках реалізації міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» надаються додаткові соціальні гарантії та пільги учасникам АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, які проживають у Сумах. На поточний рік на виконання даних заходів у міському бюджеті передбачили 34 млн гривень. Значну частина цих коштів – 21 млн грн. – спрямують на виплату одноразової цільової матеріальної допомоги учасникам АТО на придбання житла.

Альона Дмітрєвская зауважила, що Суми – єдине місто в Україні, де запроваджено такий механізм. Разом із тим посадовиця зазначила, що питання забезпечення житлом учасників АТО/ООС найбільш болюче для даної категорії, і суто силами, і коштом міського бюджету його важко вирішити. Торік матеріальну допомогу на придбання житла (по 350 тис. грн.) отримали 60 бійців, стільком же її нададуть у поточному році, а разом із тим лише на даний час, тих, хто потребує поліпшення житлових умов, у рази більше.

Відтак, сумські посадовці звернулись до першого заступника Міністра у справах ветеранів з проханням розробити аналогічну сумській місцевій державну програму забезпечення житлом учасників АТО/ООС.

Самі бійці звернули увагу Григорія Галагана на необхідність надання на державному рівні юридичного статусу добровольцям, котрим не надали статус УБД.

Акцентували сумчани увагу урядовця й на проблемі санаторно-курортного оздоровлення бійців, запропонувавши замість існуючого механізму, коли заклад для оздоровлення визначає держава, запровадити той, що діє для інших пільговиків, коли вони самостійно вирішують, де відпочити та оздоровитись.