002.jpg

За десять днів розпочинається голосування за проекти в рамках громадського (партиципаторного) бюджету Сум.

Про організацію та початок голосування розповіли під час брифінгу голова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми Андрій БАРАНОВ та співголова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми Наталія ВИННИЧЕНКО.

Андрій Баранов повідомив, що голосування за проекти містян, які були подані у 2018 році, стартуватиме з 10 червня та триватиме по 23 червня включно. Таке рішення на своєму засіданні ухвалила Координаційна рада.

На втілення проектів у життя в міському бюджеті в цьому році передбачили 10 млн. гривень.

Успішно пройшли оцінку 74 проекти, проте до голосування Координаційна рада допустила 72 проекти, з них – 27 загальноміських і 45 локальних.

«Дві ініціативи – № 16 «Mоdern Parking» («Сучасний паркінг») для клінічної лікарні № 1 та № 44 «Містечко зимових розваг з крижаними скульптурами, ковзанкою, льодяною гіркою та сніговою фортецею» були виключені з переліку. Перший з них має стати частиною комплексного благоустрою території міської лікарні, другий відхилили виходячи з того, що його фінансування фактично неможливе протягом одного бюджетного періоду», – розповів посадовець.

Водночас, Координаційна рада рекомендувала головним розпорядникам бюджетних коштів опрацювати шляхи реалізації цих проектів у 2020 році не за рахунок коштів громадського бюджету. Також Координаційна рада зобов’язала структурні підрозділи при формуванні міського бюджету 2020 року передбачити у своїх бюджетних запитах кошти на утримання об’єктів громадського бюджету.

Під час спілкування з журналістами Андрій Баранов наголосив на тому, що проголосувати містяни можуть за один локальний та один загальноміський проекти, а також поінформував, що є певні вимоги до осіб, які виявлять бажання взяти участь у голосуванні.

Отже, відповідно до Положення про громадський (партиципаторний) бюджет м. Суми, голосувати можуть дієздатні громадяни України, громадяни іншої країни або ж особи без громадянства, яким на момент голосування за проекти виповнилось 16 років, що зареєстровані та проживають на території Сум або мають довідку про місце роботи, навчання, служби чи інші документи, що підтверджують їх проживання у Сумах, або володіння правом власності на об’єкти нерухомості в місті, чи реєстрації Сум, як місця народження.

Разом з тим посадовець підкреслив, голосування передбачається як у паперовому, так і у електронному форматі. Для паперового голосування створено єдиний пункт за адресою: майдан Незалежності, 2, 1-й поверх. Він працюватиме щодня: в робочі дні з 9:00 до 19:00, у вихідні – з 11:00 до 17:00. У пункті для голосування можна буде також ознайомитись із переліком всіх 72 проектів.

Аби проголосувати, потрібно мати з собою паспорт, а тим, хто зареєстрований за межами Сум, але тут проживає, працює, навчається, служить або володіє майном чи народився в Сумах, – надати відповідний підтверджуючий документ.

Бланки для голосування будуть певним чином захищені – печаткою, порядковим номером та підписом особи, яка його видала у пункті для голосування.

Більш детально про новацій, що стосуються саме електронного голосування повідомила співголова Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми. Вона зазначила, як і раніше, проголосувати можна буде онлайн на веб-платформі «Громадський проект». Для цього потрібно буде зареєструватися на веб-порталі за допомогою такого безпечного інструмента як БанкІД або за допомогою електронного цифрового підпису. Реєстрація через електронну пошту, як було раніше, тепер скасована.

«Звертаю увагу, що користувачі платформи, які реєструвалися раніше для голосування через електронну пошту, мають перереєструватися через БанкІД або ЕЦП. Але натомість завдяки співпраці міської ради, розробника платформи «Громадський проект» Social Boost та АТ КБ «ПриватБанк», у сумчан з’явиться можливість голосувати за проекти у терміналах самообслуговування ПАТ «ПриватБанк», – розповіла Наталія Винниченко.

На головній сторінці усіх терміналів на території Сум у день початку голосування стане доступною кнопка «Голосування за проекти міст». Через неї можна потрапити на перелік ініціатив містян. Зробити свій вибір можна буде за три кліки: клік 1 – авторизація за номером телефону або карткою; клік 2 – вибір проекту; клік 3 – голосування. Система запропонує стислу інформацію про ініціативу та надасть можливість проголосувати, натиснувши відповідну кнопку.

Клієнти мобільного додатку Приват24 отримають також пуш-повідомлення із запрошенням підтримати проекти своїх земляків. Через запропоноване посилання можна буде перейти на мобільну версію сайту та віддати свої голоси.

Ідентифікатор БанкІД використовують також інші банки. Також можна використати можливості ідентифікації за допомогою Монобанку та QR-коду.

Спікери акцентували, що при використанні інструменту БанкІД жодна фінансова інформація не передається стороннім особам, як і відсутній доступ до рахунків, паролів тощо.

Відеоінструкція щодо голосування по терміналу – за посиланням.