Надрукувати
Перегляди: 1398

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах лихоманки Зіка у Бразилії та Французькій Полінезії, як надзвичайну ситуацію в галузі громадського здоров’я, що має міжнародне значення.

Про це повідомляє міське управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області.

Спалахи хвороби, викликаної вірусом Зіка, фіксувались в Африці, Північній і Південній Америці, Азії й Тихоокеанському регіоні.

Станом на 27 січня поточного року випадки інфікування вірусом Зіка зареєстровані у 27 країнах світу: Барбадосі, Болівії, Бразилії, Кабо-Верде, Колумбії, Еквадорі, Сальвадорі, Французькій Гвіані, Гваделупі, Гватемалі, Гондурасі, Гайані, Сурінамі, Таїланді, Венесуелі, Мексиці, Новій Каледонії, Панамі, Парагваї, Пуерто-Ріко, Самоа, на Гаїті та Фіджі, Мальдівах та Мартініці, Сен-Мартені та Соломонових островах.

При відвідуванні цих країн існує ризик інфікування. Так, у січні поточного року випадки захворювання лихоманкою Зіка, завезені з країн Латинської Америки, зареєстровані в США та країнах Європи – Португалії, Фінляндії, Швеції, Німеччині та Данії.

Як правило, захворювання минає в легкій і середньоважкій клінічній формі і закінчується одужанням. Основними симптомами хвороби є головний біль, лихоманка, кон’юнктивіт, висип на шкірі, біль у м'язах і суглобах, нездужання.

Втім, під час великих спалахів у Французькій Полінезії у 2013 році та в Бразилії у 2015 році національні органи охорони здоров'я повідомляли про можливі неврологічні і аутоімунні ускладнення хвороби, викликаної вірусом Зіка, а саме: ріст числа фактів, що підтверджують зв'язок між інфікуванням вірусом Зіка вагітних жінок та мікроцефалією у народжених ними дітей; збільшення числа випадків синдрому Гийєна-Барре – аутоімунного захворювання з ураженням нервової системи, яке може призвести до паралічу.

Переносники хвороби є комарі роду Aedes, найчастіше це Aedes aegypti, поширений тільки у тропічних і субтропічних регіонах. Передавати вірус Зіка може і тигровий комар Aedes albopictus, який останнім часом набув значного поширення, зустрічається у понад 80 країнах на п’яти континентах і входить до десятки найбільш інвазійних видів планети.

За даними багаторічних ентомологічних спостережень в Україні визначені 53 види комах роду Aedes, з них на території Сумської області – 17 видів. Роль цих видів, як можливих переносників лихоманки Зіка невідома. За час спостереження в Україні комарі роду Aedes albopictus не визначалися, але можливість їх завезення та репродукції на новому місці не виключається і потребує вивчення.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України звертає увагу громадян на можливу небезпеку перебування вагітних жінок та жінок, які планують вагітність, у регіонах неблагополучних щодо вірусу Зіка.

Перед виїздом до країн із тропічним і субтропічним кліматом важливо завчасно уточнити, в тому числі у територіальних закладах Державної санітарно-епідеміологічної служби та у туроператорів дані про епідемічну ситуацію в конкретній країні та виконувати заходи профілактики, основним із яких є захист від укусів комарів.

Протягом усього терміну перебування в країнах, де є потенційний ризик зараження хворобою Зіка, слід використовувати репеленти, носити одяг (бажано світлих тонів), що закриває якомога більшу частину тіла, застосовувати фізичні бар'єри, такі як сітки, зачинені двері і вікна, а також протимоскітні пологи для сну. Крім того, важливо не допускати створення умов для розмноження комарів, для чого слід спорожняти, очищати або накривати ємності, в яких може накопичуватися вода: відра, квіткові горщики, тощо.