006.jpg

Фахівці управління з питань праці спільно з представниками професійних спілок та громадських організацій обговорили питання укладання трудових договорів та дотримання вимог законодавства з питань охорони праці.

Начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО проінформував присутніх про найбільш поширені випадки порушення трудового законодавства з боку роботодавців. Посадовець акцентував увагу на тому, що левова частка змін в трудовому законодавстві стосується питань юридичної відповідальності за порушення норм трудового законодавства. З метою виведення ринку праці «з тіні», а також дисциплінування учасників трудових правовідносин, законодавцем запроваджено нові види відповідальності за порушення норм трудового законодавства та суттєво змінено існуючі норми чинного законодавства, які регулювали питання юридичної відповідальності за порушення норм законодавства про працю, що зробило санкції за такі порушення жорткішими. Юридична відповідальність за порушення трудового законодавства передбачена такими нормативно-правовими актами як: Кодекс законів про працю України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України.

На сьогодні законодавством передбачено п'ять видів відповідальності: дисциплінарна, адміністративна, матеріальна, фінансова та кримінальна. При цьому такі види відповідальності можуть бути застосовані незалежно один від одного.

З метою убезпечення роботодавців від подальшого порушення трудового законодавства та прав працівників Анатолій Занченко запропонував присутнім співпрацювати зі спеціалістами управління з питань праці у форматі діалогу.

Начальник відділу з охорони праці управління з питань праці Ірина СУПРУН роз´яснила присутнім, яка передбачена відповідальність роботодавців при порушенні законодавства з охорони праці. Фахівець зазначила, що керівники організацій, незалежно від форми власності та видів діяльності, повинні контролювати трудову діяльність працюючих у відповідності з вимогами Закону України «Про охорону праці», забезпечувати належні, безпечні і здорові умови праці на кожному робочому місці. За порушення закону роботодавець несе безпосередню відповідальність.

В рамках круглого столу від керівників профспілкової організації «Сумська міська організація профспілки працівників освіти і науки України» Людмили ГОГИ та громадської організації «Джерело 30» Галини СЄРКОВОЇ надійшли практичні пропозицій щодо подальшої співпраці з управлінням з питань праці в частині дотримання трудових прав працівників.