Надрукувати
Перегляди: 1442

20 лютого Суми в унісон зі всією Україною згадали про трагічні події дворічної давнини на майдані Незалежності у Києві та про подвиг справжніх громадян, які назавжди увійшли в історію як Герої Небесної Сотні.

Серед них - наш земляк Олексій БРАТУШКА.

Разом із іншими українцями, які виборювали право жити у вільній європейській країні, він не боявся ані злочинного режиму, ані жорстокого тиску правоохоронців, ані ворожих куль снайперів.

Серед сумчан, які прийшли цього дня на Алею Почесних громадян, аби віддати шану полеглим Героям-землякам, були представники міської, обласної влади та духовенство.

Архієпископ Сумський і Охтирський МЕФОДІЙ звернувся до присутніх зі словами скорботи: «Цей день назавжди залишиться у нашій пам’яті і наших серцях. Ту страшну розправу, яку влаштували над нашими хлопцями, забути неможливо. Всі вони зараз на небі. Але я можу вас запевнити, що їхня віра у краще майбутнє, з якою вони вступали до бою, для прийдешніх поколінь житиме вічно. Тож давайте будемо гідними їх, їхніх святих вчинків і не дозволимо паплюжити нашу рідну землю».

На знак глибокої поваги міський голова Олександр ЛИСЕНКО разом із сумчанами поклали до могили кожного із загиблих бійців квіти.

Потому у обласній філармонії відбулося урочисте зібрання громадськості до Дня Героїв Небесної Сотні. Поміж містян, присутніх у залі, було багато тих, хто були учасниками Майдану, хто надавав посильну підтримку та ті, кому болить серце за нині полеглих Героїв.

Згадали, з чого все починалося. Очільник обласного центру розповів про те, як сам стояв у витоків сумського Майдану, як гуртувався народ, як країна ставала єдиним цілим.

«Нині назад дороги вже немає. Змінилася країна, змінилися ми. Кожен із нас має бути свідомим того, що українці, які з діда-прадіда прагнули свободи, ніколи не будуть чиїмось рабами. І ті хлопці, чоловіки, які так і не повернулися до своїх домівок, поклали на вівтар своє життя, аби Україна завжди була європейською сильною державою. Вони не хотіли, аби їхні діти жили у країні, де процвітає хабарництво, де особисті інтереси ставлять вище за інтереси людей. Вірю, що разом ми сила, ми обов’язково переможемо», - звернувся Олександр Лисенко до сумчан.

Пронизана скорботними нотами концертна програма пройняла душу кожного із присутніх, бо неможливо залишатися спокійним, коли країна втрачає кращих своїх синів.