002.jpg

19 лютого Розпорядженням Сумського міського голови у відповідності із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» було перейменовано 89 вулиць обласного центру. 

Зміни у топоніміці відбулися згідно з рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті, а також враховувалися пропозиції робочої групи, яка працювала на виконання даного Закону, численні пропозиції містян, левова часта яких були колективні звернення.

Перш ніж процедура перейменування мала місце, кожен із представників громадськості Сум мав змогу висловити своє бачення з цього питання. Думки сумчанин були враховані. Спочатку керманич міста підписав чотири Розпорядження, відповідно до першого з них перейменовано вул. Рози Люксембург на вул. Шапаренка. Також вул. Крупської, вул. Куйбишева та вул. Федька відтепер називатимуться відповідно вул. А. Реути, вул. О. Братушки та вул. Героїв Небесної Сотні. Згодом було підписано і Розпорядження щодо решти 85 вулиць, провулків, проїздів та скверів, що матимуть інші назви. Останні, наголосив Олександр ЛИСЕНКО, інколи не співпадали із тими пропозиціями, які надавала робоча група із цього питання: «У зміні назв вулиць вбачається велика просвітницька та виховна функція: школярі, молодь, люди зрілого віку мають зрозуміти всі тяжкі наслідки тоталітарного режиму і більше цікавитися історією рідного краю та України, шанувати наше героїчне минуле. Ми з великою обережністю підійшли у цьому питанні до вулиць, які носять імена тих, хто боронив Україну від нацизму».

Згідно з Розпорядженням 6 вулиць Сум названо на честь Героїв Майдану та АТО, ще 12 вулицям повернуто історичні назви.

«Кожна вулиця Сум носитиме назву відомого українського діяча, який зробив вагомий внесок у розвиток української державності. Суми та Сумщина, зокрема, багаті на видатних постатей, які гідні по праву зайняти місце у топоніміці обласного центру. Маю надію, що таким чином сумчани із розумінням поставляться до цього процесу та зрозуміють, що ми повинні шанувати нашу власну історію та культуру», - підкреслив Олександр Лисенко.

Заступник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ наголосив на тому, що всі терміни у проведенні перейменування витримані, що відповідає чинному законодавству про доступ до публічної інформації та чинному Регламенту діяльності виконавчих органів міської ради.

Підписане міським головою Розпорядження у відповідності з чинним законодавством розміщене на офіційному сайті Сумської міської ради від сьогодні. Кожен бажаючий може із ним ознайомитися. Окрім того, сьогодні в силу вступають повноваження голови Сумської ОДА щодо перейменування, в тому числі, і сумських вулиць.

Варто зазначити, що містянам не варто хвилюватися щодо додаткових коштів у зв’язку із перейменуванням. Зміни в документи права на власність чи паспорти вноситимуться при зміні адреси проживання чи купівлі-продажу нерухомості. Не потрібно змінювати й технічні паспорти власникам авто.

Наразі коштом міської ради буде виготовлено нові покажчики вулиць, яких торкнувся Закон.