Надрукувати
Перегляди: 1598

Учасникам бойових дій надаються понад 20 різних видів пільг, найбільш важливими з яких є безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, користуються правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі)

в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів.

Фінансування витрат, пов’язаних із реалізацією вищезазначеного права здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Але, як зазначають в управлінні соціального захисту населення, в державному бюджеті коштів на це в 2016 взагалі не передбачили. Через це, КП «Електроавтотранс» несе неабиякі збитки, адже продовжує перевозити пільгові категорії громадян, без відшкодування цих коштів з державного бюджету.

Як наслідок, у лютому 2016 Верховна Рада України ухвалила законопроект, яким передбачено 1,9 млрд. грн. фінансування з державної скарбниці пільгового перевезення. Нині проект закону направлений на підпис Президенту України. Сумська міська рада чекає на компенсацію за пільговий проїзд від держави, та розраховує щонайменше на 50% коштів, які виділять на область. В електротранспорті, не дивлячись на відсутність компенсацій, продовжують безоплатно перевозити пільгові категорії громадян.

Що стосується приватних перевізників, 16 лютого виконавчий комітет своїм рішенням запропонував автоперевізникам-виконавцям пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування в Сумах підписати додаткові угоди щодо надання пільгового (безоплатного) проїзду в міському пасажирському транспорті. Відповідно до нього пільговим безоплатним проїздом будуть користуватися учасники бойових дій та члени сімей загиблих воїнів.

Відділ логістики та зв’язку вже підготував проекти додаткових угод та направив їх автоперевізникам на розгляд.

Водночас, маршрутні таксі і на сьогоднішній день без обмежень здійснюють безоплатне перевезення учасників АТО.