Надрукувати
Перегляди: 1557

За дорученням міського голови Олександра ЛИСЕНКА протягом минулого тижня відбувалась перевірка цін на ліки в аптеках та аптечних пунктах обласного центру, а також інспектування діяльності аптечних пунктів при лікарняних закладах міста.

Роботу цю виконували відділ охорони здоров’я, управління підприємництва та споживчого ринку, а також управління майна комунальної власності.

За словами начальника управління підприємництва та споживчого ринку Олега ДУБИЦЬКОГО, на минулому тижні було направлено 27 листів керівникам аптечних закладів щодо порядку формування цін на ліки та вироби медичного призначення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», якою затверджений національний перелік основних лікарських засобів та порядок формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Керівники аптечних закладів провели відповідну роботу з перевірки фактичних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, з урахуванням граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок, згідно з вимогами вищенаведеної Постанови та надали управлінню відповідну інформацію. Окрім того, безпосередньо фахівці управління обстежили 25 аптечних закладів, які розташовані по проспекту Михайла Лушпи, на Покровській площі, вул. Харківській, Інтернаціоналістів, Іллінській, Соборній, Троїцькій, Петропавлівській, Шевченка, Леваневського. Було виявлено, що в окремих із них ціни на однакові ліки різняться у два, а часом і більше, рази.

Олег Дубицький зазначив, що на цінову політику впливають оптові ціни, обсяг замовленої партії (чим він більше, тим нижче оптова ціна), цінова знижка від виробника, що також зменшує роздрібну ціну. Також трапляється, що звичайні українські препарати не завжди є в аптеках, тому фармацевти пропонують їх закордонні аналоги, які в 2 - 3 рази дорожчі при однаковому хімічному складі препаратів.

Олег Дубицький повідомив, що деякі аптеки не дозволили провести моніторинг цін та не надали можливості спеціалістам управління заповнити таблицю роздрібних цін на визначені препарати. Серед таких: аптека приватного підприємства «Анна» ( вул. 1-ша Набережна р. Стрілка, 10); аптека «ЗлатаФармОпт» ТОВ «Фірма «Стара аптека» (вул. Троїцька, 28а); національна мережа аптек «Здоров’я», що зареєстрована в м. Харків.

Очільник обласного центру зауважив, що управління підприємництва та споживчого ринку має надати повний перелік тих аптек, які відмовилися надавати інформацію, а самі перевірки проводити щокварталу. Вдалося проінспектувати також 25 аптечних пунктів при лікувально-профілактичних закладах Сум. Купити тут ліки, говорить в. о. начальника відділу охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО, можна за тими ж цінами, що у звичайних аптеках. Різниця може мати місце, але не суттєва.

Заступник міського голови Віктор Волонтирець поцікавився самою процедурою розміщення аптечних пунктів у лікарнях. В. о. начальника відділу охорони здоров’я повідомила, що нині всі вони працюють на підставі договорів, укладених із управлінням майна комунальної власності. Деякі із них укладені до літа цього року, інші – до 2018 року.

Посадовець зауважив, що незабаром необхідно перевірити, хто саме є орендарем аптечних кіосків у лікарнях, чи дотримуються вони договірних умов. Ті ж аптечні пункти, де ціни завищені, будуть перевіряти більш прискіпливо.