007.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ та директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ з нагоди Дня родини, який відзначався 8 липня, зустрілись у неформальній обстановці з сім’ями патронатного вихователя.

Допоки діти розважались в ігровій зоні парку дозвілля та відпочинку «Стріха», дорослі обговорили актуальні питання функціонування сімей патронатного вихователя. Заступник міського голови Альона Дмітрєвская подякувала патронатним батькам за те, що зважились першими спробувати нову форму сімейного виховання і виправдали покладену на них довіру, та вручила з нагоди свята подарунки.

Наразі в Сумах функціонують чотири сім’ї патронатного вихователя, де на тимчасовому вихованні (до півроку) перебувають семеро дітей. Ще три особи також виявили бажання стати патронатними вихователями та нині збирають необхідні документи.

Сімейний патронат впроваджений для догляду, виховання і реабілітації дітей і служать альтернативою центрам соціально-психологічної реабілітації і школам інтернатам. У сім’ї патронатного вихователя влаштовують дітей, котрі, через наявність складних життєвих обставин, потрапляють в умови, які загрожують їхньому життю, здоров’ю та розвитку, і не мають можливості проживати з батьками.

«Вилучення з сім’ї – це стрес для дитини. Чим молодша дитина, тим цей стрес вище, а чим старша,¬ тим небезпечніше. Сім’я патронатного вихователя дозволяє уникнути такого шаленого стресу. Адже це, по суті, сімейне оточення для дітей. Також значною перевагою сімейного патронату є те, що діти з однієї родини перебувають разом, – зазначила Альона Дмітрєвская. – Завдяки сім’ям патронатного вихователя семеро дітей уникнули інтернатів. Наші перші патронатні вихователі успішно справляються зі своїми обов’язками. Окрім догляду та виховання, вони приділяють значну увагу розвитку дітей та покращенню стану їхнього здоров’я».

Марія Вертель розповіла про те, що, допоки дитина проживає в патронатній сім’ї, фахівці міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді допомагають її батькам подолати труднощі. Наприклад, надають допомогу у лікуванні, пошуку роботи, ремонті. Тобто роблять все необхідне для того, щоб дитину можна було повернути в родину.

Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має житло, задовільний стан здоров'я, позитивний досвід сімейного виховання дітей, не має судимості і має помічника зі складу сім'ї. Патронатний вихователь не може поєднувати виховання з іншою трудовою діяльністю. Він отримує оплату за надання послуг та кошти на утримання дітей у відповідності до їхнього віку та кількості.

Охочий стати патронатним вихователем подає до міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді заяву та необхідний пакет документів. Після цього кандидат у патронатні вихователі разом з помічником проходить навчання на спеціальному курсі, затвердженому Мінсоцполітики. У разі позитивного проходження навчання, з патронатним вихователем укладають договір на рік про надання послуг з патронату над дитиною.

Додаткову інформацію про сімейний патронат можна отримати в міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Харківська, 42, тел.: 70-06-07, 70-07-04.