005.jpg

Таке переконання висловив міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час прес-конференції 24 лютого.

Міський голова відповів на найчастіші запитання сумчан щодо перейменування вулиць та ще раз пояснив свою позицію щодо закону про декомунізацію.

«Знаю, що на мою адресу існує багато критики з приводу перейменування вулиць, але я не міг не виконати Закон України. В моєму розпорядженні про перейменування значаться тільки ті вулиці, які підпадають під закон, але було допущено дві технічні помилки», – підкреслив міський голова.

Раніше повідомлялося, що Розпорядженням міського голови перейменовано 89 топонімів. Але, як повідомив заступник міського голови Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ, було допущено дві технічні помилки, які стосуються вул. Тельмана та вул. Сергія Лазо. Обидві назви підпадають під закон про декомунізацію. Згідно з Розпорядженням їх перейменовано на вул. Пилипа Орлика та вул. Оболонська відповідно. Але такі вулиці вже є у Сумах, тому їх назви буде знову змінено. Оскільки, у відповідності з законом, право перейменування відтепер належить голові облдержадміністрації, йому будуть надані відповідні пропозиції.

«Перейменування у Сумах відбувалося згідно з чинним законодавством. Всі терміни витримані, над новими назвами працювала робоча група, в яку входили історики та краєзнавці. Громадське обговорення, коли рішення стало за міським головою, також у відповідності з законом не було передбачено, але міський голова врахував всі пропозиції, які надходили від сумчан», – додав Віктор Волонтирець.

 

 

Міський голова нагадав ще раз сумчанам, що через перейменування їм не доведеться терпіти особливих незручностей.

Згідно з чинним законодавством, відмітку про нову адресу можна буде зробити тоді, коли це буде зручно. Наприклад, при досягненні віку, коли до паспорта треба буде вклеїти нове фото, або під час зміни місця проживання. Штамп із новою адресою у паспортному столі коштуватиме всього 85 копійок.

Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними, а зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок своє майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва, що також не позначиться на вартості послуг нотаріуса.

Єдине, кому треба буде внести зміни в статутні документи – це юридичні особи, проте, відповідно до чинного законодавства, ця процедура для них є безкоштовною.

Також не треба міняти техпаспорти на автомобілі. Громадяни також без перешкод отримають субсидію, зможуть проголосувати під час виборів, навіть зі старими назвами вулиць у паспортах.