0012.jpg

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось чергове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання члени комісії розглянули питання стану та перспектив погашення окремими роботодавцями заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 серпня цього року, а також щодо додержання суб’єктами господарювання міста законодавства про працю.

Як повідомив начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 серпня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 284,7 млн грн. мали 12 підприємств міста, у тому числі: 255,9 млн грн. (або 89,9% заборгованості) приходилось на чотири економічно активних підприємства, з них: 248,8 млн грн. (або 87,4% загальної суми заборгованості) належало АТ «Сумське НВО»; 28,8 млн грн. (або 10,1% заборгованості) – на сім підприємств-банкрутів, найбільшу питому вагу серед яких – 26,4 млн. грн. (або 91,6%) мало ВАТ «Selmi»; 16,7 тис. грн. – одному підприємству (Сумський обласний госпрозрахунковий ветеринарно-санітарний загін), яке фактично не веде діяльність, є економічно неактивним, за юридичною адресою не знаходиться.

Також посадовець повідомив, що у порівнянні з 1 липня цього року загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилась на 4,7 млн. грн. або на 1,7%, кількість боржників, навпаки, зменшилася на одне або на 7,7%. При цьому пояснив, що збільшення заборгованості із заробітної плати по місту у порівнянні з попереднім місяцем відбулось унаслідок збільшення такої заборгованості на суму 5,2 млн. грн. одним підприємством – АТ «Сумське НВО». Одночасно Анатолій Занченко зауважив, що станом на 1 серпня повністю погасило заборгованість із заробітної плати в сумі 149,4 тис. грн. Сумське державне підприємство геодезії, картографії та кадастру (ДП «Сумигеодезкартографія»), три боржники частково зменшили заборгованість із заробітної плати на загальну суму 338,0 тис. грн., а саме: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – на 247,5 тис. грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – 68,1 тис. грн., ПП «Сумський авторемонтний завод» – на 22,4 тис. гривень.

По п’яти підприємствах (у тому числі по чотирьох підприємствах- банкрутах та по одному економічно неактивному підприємству) сума заборгованості із заробітної плати протягом 2018–2019 років залишалась незмінною і становила 2,2 млн. грн. або 0,8% загальної суми заборгованості,яка склалася станом на 1 серпня цього року. При цьому Анатолій Занченко повідомив, що, згідно з оперативною інформацією, протягом серпня 2019 року підприємствами-боржниками усього було виплачено 18 млн грн. заборгованої заробітної плати.

Крім того, комісія заслухала пояснення представників 21 суб’єкта господарювання, серед яких були ті, які нараховували своїм працівникам заробітну плату у розмірі, меншому мінімального, встановленого законодавством, які протягом року не підвищували заробітну плату або сума підвищення становила менше суми нарахованої індексації у звітному періоді, в яких протягом травня – червня 2019 року кількість працівників, що працюють не умовах неповного робочого часу, збільшилася на 20 і більше відсотків, у яких 30 і більше відсотків працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів тощо.

За результатами заслуховувань комісією були зроблені висновки і надані рекомендації щодо ефективних способів додержання законодавства про працю.

З метою підвищення рівня поінформованості кожен роботодавець, який брав участь у засіданні міської комісії, отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

Підбиваючи підсумки засідання комісії, Альона Дмітрєвская наголосила на необхідності безумовного додержання роботодавцями законодавства
про працю і недопущення порушення законних прав найманих працівників.