003.jpg

Сумська обласна організація Українського товариства охорони природи закликає сумчан приєднуватись до щорічної Всесвітньої акції «Чиста Україна – чиста Земля», яка стартує в понеділок, 23 вересня.

Метою акції, яка триватиме по 21 жовтня, є пробудження екологічної свідомості у людини та ініціювання дій громадян на користь охорони довкілля, починаючи з прибирання сміття та селективного збору відходів до виконання довготривалих екологічних програм.

Акція передбачає проведення зелених толок із впорядкування водоохоронних зон та прибережних смуг водойм; очищення від сміття захисних лісосмуг, лісових масивів, узбіч доріг; упорядкування парків і скверів, газонів і клумб, кладовищ, меморіалів і братських могил, благоустрій та озеленення населених пунктів, виробничих територій та приватних садиб; приведення в належний санітарний стан зон масового відпочинку населення; ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, вивіз сміття тощо.

«Чиста Україна – чиста Земля» – це аналог кампанії «Робімо чистим світ» («СІеаn Uр the Wоrld»), яку наприкінці 80-х років започаткував австралієць Іян КЄРНАН, котрий висловив протест засміченню власного кутка світу – Сіднейської затоки. У 1993 року його ініціатива набула світових масштабів і почала проводитись під патронатом Програми з охорони довкілля при ООН (UNЕР). Щороку вона мобілізує мільйони людей у 130 країнах світу.