Надрукувати
Перегляди: 1641

Представники міської влади зустрілись із керівником програми «Служба старших експертів» (SES) в Східній Європі Лєною ПЛЕСТЕРНІНКС та координатором програми в Україні Олексієм НАЗАРЕНКОМ.

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО подякувала гостям за експертну підтримку, котра допомагає місту у вирішенні конкретних питань, відкриває можливості для вдосконалення та розвитку. Також посадовиця висловила радість від того, що відтепер саме представник Сум координуватиме перебіг програми в Україні.

Віра Мотречко нагадала, що обласний центр має достатній досвід роботи з іноземними експертами за сприяння програми SES. Починаючи з 2017 року, Суми відвідали шість експертів, котрі працювали в галузях «Освіта», «Соціальний захист населення» та «Охорона здоров’я» і продемонстрували глибокі знання та досвід у відповідних сферах.

«Залучення німецьких експертів безумовно, сприяє підвищенню кваліфікації наших працівників, поширенню європейського досвіду та налагодженню міжнародних зв’язків», – сказала Віра Мотречко.

Директор КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Олександр ЄМЕЦЬ підтвердив, що співпраця їхнього закладу з програмою була доволі успішною. Використовуючи знання, якими поділився з сумчанами експерт з фізіотерапії, мануальної та водної терапії Норберт Юрген МУРР, в останні три роки медики досягли в лікуванні 240 пацієнтів із ДЦП позитивної динаміки. Олександр Ємець висловив сподівання на подальшу спільну діяльність, зокрема в частині опанування практик і методик, що стануть у пригоді після відкриття на базі дитячої лікарні реабілітаціного центру.

Заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ також висловився за необхідність розвитку співпраці.

«У часи медичної реформи, транформації галузі, що відбувається в Україні, ці знання є досить значущими для закладів. Перейшовши з бюджетного фінансування на модель фінансування за господарським кодексом, увійшовши в ринок, в конкуренцію, кожен заклад шукає для себе ті особливості, ті спеціальності, що дозволять йому бути унікальними і конкурувати з подібними комунальними і приватними закладами, навіть з інших міст», – сказав посадовець.

Керівник програми «Служба старших експертів» (SES) в Східній Європі Лєна Плестернінкс високо оцінила зусилля усіх сторін у досягненні результати. Суми, зазначила вона відзначаються високою підтримкою міської влади та запросила до подальшої співпраці.

«Ми тісно співпрацюємо з Україною, але не в кожному місті нас так підтримують, а це для нас важливо, – зазначила Лєна Плестернінкс. – Ми працюємо за вашими заявками, тобто на відміну від інших німецьких організацій ми не кажемо вам, що треба зробити, а орієнтуємось на ваші потреби».

Гостя повідомила, що штат експертів останнім часом розширився: якщо раніше до цієї роботи залучали лише фахівців, що вже перебувають на пенсії, то нині відкрили напрямок 30+, де пропонують послуги експертів, що ще працюють, але готові ділитись знаннями та досвідом у період своїх відпусток.

Координатор програми «Служба старших експертів» (SES) в Україні Олексій Назаренко повідомив, що для реалізації соціально значущих проєктів шукатимуть додаткові ресурси з тим, аби можна було знизити фінансове навантаження на сторону, що приймає експертів, адже йдеться про заклади бюджетної сфери, що обмежені у коштах.

Також Олексій Назаренко звернув увагу на те, що програма багатогранна й охоплює не лише соціально-гуманітарну сферу, де сумчани вже мають досвід співпраці з німецькими експертами, а й зачіпає малий і середній бізнес. На наступний за програмою «Служба старших експертів» запланували реалізувати в Україні 75 проєктів.

Нагадаємо, «Служба старших експертів» – це програма Фонду німецької економіки. Вона передбачає направлення німецьких експертів-професіоналів у різних галузях на короткострокові проєкти до інших країн (у тому числі і в Україну), де вони, працюючи на громадських засадах, сприяють розвитку бізнесу, освіти і соціальних проектів. З 1983 року реалізували понад 50000 тисяч проєктів в 160 країнах світу. В Україні з 1989 року втілили понад 500 проєктів. База еспертів SES наразі нараховує понад 12000 фахівців з майже всіх галузей.