Надрукувати
Перегляди: 1440

14 березня розпочинається цьогорічна благодійна акція «До Світлого Дня – світлі вчинки».

Шостий рік поспіль спільними зусиллями всіх небайдужих у Сумах та області збиратимуть гроші для лікування онкохворих дітей.

Акція триватиме з 14 березня по 3 травня.

Зробити пожертву можна, поклавши гроші до опломбованих скриньок у православних храмах області, а також перерахувавши на розрахунковий рахунок в ПАБ «Укрсоцбанк» (Сумська єпархія УПЦ, код 22596097 в ПАТ «Укрсоцбанк», м. Київ, МФО 300023, р/р 26004000069613, для онкохворих дітей).

Всі кошти організатори акції – Сумська єпархія Української Православної Церкви та філія НТКУ «Сумська регіональна дирекція» – передадуть для лікування онкохворих дітей у відділенні гематології та онкології обласної дитячої клінічної лікарні.

«Сподіваємось, що успішне проведення благодійної акції допоможе не лише зібрати кошти для відділення гематології та онкології СОДКЛ, а й надасть моральну підтримку родинам, які виховують онкохворих дітей», – наголошують у своєму зверненні ініціатори акції.

На кошти, зібрані у 2011 році, а це понад 336 тис. грн., вдалось придбати дороговартісні цитостатичні препарати та препарати антибактеріальної терапії європейського виробництва, яких в Україні не виготовляють. Окрім ліків, на які витратили майже 280 тис. грн. і які склали більш ніж піврічний запас для маленьких пацієнтів, закупили два концентратори кисню американського виробництва та каталку для перевезення лежачих хворих.

Рік потому, у 2012, було зібрано майже 400 тис. грн. Їх спрямували на придбання апарата для збирання та змішування компонентів крові, системи для переливання крові та її компонентів, а також на дороговартісні лікарські препарати для забезпечення протоколів лікування.

За пожертви 2013 року закупили мікробіологічний аналізатор вартістю 500 тис. грн., який дозволяє виконувати високоякісне обстеження організму у короткі терміни, що вкрай важливо при гострих ускладненнях хіміотерапії, які можуть мати трагічні наслідки.

У 2014 році акція «До Світлого дня – світлі вчинки» знову знайшла підтримку. Було зібрано більш ніж півмільйона гривень (512 тис. грн.), які витратили на спеціальний апарат для заходів реанімації (відкачування слизу із дихальних шляхів), а також для закупівлі найбільш необхідних дороговартісних медичних препаратів.

Рік 2015-й показав, що кількість онкозахворювань зросла на 80 %. Більш того – стали фіксуватись випадки зовсім не характерні для дитячого віку. Натомість мало місце нерегулярне державне фінансування та, відповідно, несвоєчасні закупівлі медичних препаратів. На кошти, зібрані під час акції, а це понад 533 тис. гр., закупили медичні препарати, яких на той час найбільше потребували пацієнти відділення онкогематології.

Наразі на Сумщині діагноз онкозахворювань встановлено 146 дітям, на лікуванні у відділенні онкогематології нині перебувають 22 пацієнти. Відсоток одужання з року в рік є більш обнадійливим, за окремими видами пухлин – 83 %.

Лікування однієї дитини коштує в середньому 80-100 тис. доларів.