Надрукувати
Перегляди: 2438

Правове управління розпочало прийом документів від охочих стати присяжними Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми на найближчі три роки.

Про вимоги до кандидатів, права та обов’язки присяжних на брифінгу розповіли начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО, завідувач сектору обліково-інформаційної роботи цього ж управління Юлія ПЯВКА та головний спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян і юридичних осіб Зарічного районного суду м. Суми Юлія ПОПОВИЧ.

Олег Чайченко повідомив, що із широкого загалу присяжних у Сумах обирають уперше, раніше збирали пропозиції від установ та організацій. Нині присяжним може стати кожен, хто відповідає визначеним критеріям і має бажання здійснювати правосуддя.

«Головне, щоб людина, яка йде у присяжні, мала внутрішнє бажання брати участь у здійсненні правосуддя. Якщо це робиться по рознарядці, то й користі не буде. Якщо ж свідомо, то й ставлення буде відповідальне», – переконаний начальник правового управління.

Для Зарічного районного суду м. Суми потрібно приблизно півсотні присяжних, для Ковпаківського – близько 30. Якщо охочих буде більше ніж вакансій, сказав начальник правового управління, влаштують відкрите обговорення кандидатур.

Присяжними можуть бути громадяни України віком від 30 до 65 років, які володіють державною мовою і постійно проживають на території Сум. Присяжних залучатимуть до вирішення певної категорії цивільних і кримінальних справ – кого до якої конкретно визначатиме автоматизована система документообігу.

Головний спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян і юридичних осіб Зарічного районного суду м. Суми зауважила, що, на час виконання присяжними обов'язків у суді, за місцем їхньої основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги. Роботодавці зобов’язані звільняти присяжних від роботи на час виконання ними обов'язків зі здійснення правосуддя, не виконання такого зобов’язання вважається неповагою до суду. Для присяжних передбачена грошова винагорода – понад 300 грн. за годину роботи в суді. Присяжні не можуть розголошувати відомості, які стали їм відомі під час судового засідання, а також зобов’язані подавати електронну декларацію.

Завідувач сектору обліково-інформаційної роботи правового управління Юлія Пявка, розповіла, що наразі виявили бажання стати присяжними 10 містян – усі воліють потрапити до Зарічного районного суду м. Суми.

Прийом заяв триватиме до 20 січня (майдан Незалежності, 2, каб. 79). У березні будуть сформовані списки присяжних, які потім затверджуватиме міська рада.