0010.jpg

У Сумах напередодні Дня української писемності та мови за «круглим столом» обговорили актуальні питання функціонування української мови на теренах міста.

Присутні, а серед них були представники громадськості, громадських організацій культурно-просвітницького напрямку, міської влади, духовенства, акцентували увагу на тому, що питання популяризації української мови залишається актуальним для міста. Попри те, що в останні роки ситуація змінилась на краще, сумчани досі вживають державну мову обмежено.

«Прихильників української мови стає все більше і більше, і День української писемності та мови, як і День вишиванки, міцно увійшов у нашу свідомість, наш побут. І хотілося б, щоб, як у День вишиванки сумчани виходять на площі у національному вбранні, у День писемності вони хизувались знанням правопису, літератури мови. Необхідно побороти в собі відчуття меншовартості і почати думати, говорити, мріяти українською», – сказала директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН.

Посадовиця навела дані проведеного департаментом комунікацій та інформаційної політики експрес-моніторингу щодо мови у ЗМІ. Аналіз медіа засвідчив, що у друкованих виданнях ситуація покращилась, але проблема залишається, адже, якщо на шпальтах і з’являються матеріали українською, то вони в більшості мають замовний характер. Натомість на телебаченні та радіо, де існують мовні квоти, майже 100% становить україномовний контент.

Доцент СумДПУ ім. А. С. Макаренка Сергій П’ЯТАЧЕНКО презентував результати моніторингового дослідження мовно-культурної ідентифікації молоді Сумщини, яке засвідчило слабкі позиції української мови, засміченість мови суржиком та психологічні проблеми, які заважають переходу на українську мову.

Методист Інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Вікторія ЗАКОРКО зазначила, що всі школи міста здійснюють навчання українською мовою, викладання здійснюється на доволі високому рівні, про що свідчать результати ЗНО та участі школярів у мовно-літературних конкурсах, олімпіадах, де торік у фіналі сумчани вибороли три перемоги. Поза уроками педагоги також прищеплюють любов до державної мови. На її думку, головна причина того, що не вдається побороти російськомовність полягає в тому, що за стінами закладів освіти, насамперед у родинах, діти потрапляють саме в таке середовище. Відтак, необхідно навертати на українську мову й дорослих. Антоніна Кохан нагадала, що торік за дорученням міського голови департамент комунікацій та інформаційної політики разом з управлінням освіти в якості експерименту запровадили безоплатні курси української дорослих і навчання дало позитивні результати.

Підсумком «круглого столу» стало ухвалення Звернення до сумчан із закликом переходити на українську, а також до депутатів міської ради та керівників виконавчих органів Сумської міської ради, органів внутрішніх справ та прокуратури, військових підрозділів, освітніх, медичних закладів, засобів масової інформації з вимогою забезпечити неухильне виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Протягом місяця розробити та затвердити відповідні нормативні акти, які б регламентували порядок функціонування української мови як державної у зазначених установах.

Зверненння