Надрукувати
Перегляди: 2616

У міській галереї презентували Smart-розробку «Віртуальний гід з технологією доповненої реальності», за допомогою якої екскурсію містом проводить Іван Харитоненко.

«Віртуальний гід» – це мобільний додаток, розроблений спільними зусиллями управління стратегічного розвитку міста, КУ «Агенції промоції «Суми» та СумДУ, який допоможе краще пізнати архітектурні пам’ятки Сум. Зробити це можна за допомогою додатку Ulab AR та QR-кодів із табличок, які наразі встановлені біля 15-ти історичних споруд. В ролі екскурсовода виступає культова постать Іван Харитоненко – меценат, який розбудовував Суми.

«Це унікально як для Сум, так і для всієї України. Пишаємось, що саме сумчани створили цей додаток. Він дасть змогу розвивати туристичну сферу міста, а громадянам допоможе пізнати культурну спадщину в інноваційній формі», – наголосив перший заступник очільника міста Володимир ВОЙТЕНКО.

За словами начальниці управління стратегічного розвитку міста Оксани КУБРАК, роботу над створенням додатку розпочали із середини серпня. Хотіли зробити нове, сучасне, а головне корисне, з метою популяризації архітектурної спадщини серед туристів та корінних жителів Сум.

«Наша мета – зацікавити людину під час екскурсії. Це просто та доступно, а головне не потрібно витрачати кошти на гіда, оскільки він віртуальний, а тим більше інтерактивна розповідь буде до вподоби різним поколінням. Якщо в інших містах вже є наприклад віртуальні книжки, то наша розробка віртуального гіда точно перша в Україні», – додала посадовиця.

Директор центру технологій електронного навчання СумДУ Юрій ЗУБАНЬ підкреслив, що «Віртуальний гід» розрахований на будь-яку цільову аудиторію: сім’ї, студенти, школярі. Зокрема під час вивчення архітектури міста додаток дозволяє простіше пояснити складні речі.

«У наступному році ми плануємо розширити список віртуальних табличок, тобто це плюс 31 табличка з технологією доповненої реальності. Які це будуть архітектурні пам’ятки поки що на обговоренні», – повідомив він головний спеціаліст відділу маркетингу, промоції та туризму управління стратегічного розвитку міста Володимир НИКОНЕНКО.

За його словами, у 2020 році розробники очікують чималий попит на Ulab AR. Мета – досягти позначки у 3 тисячі завантажень.