0012.jpg

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в Сумах провели «круглий стіл» на тему: «Домашнє насильство – запобігання та протидія».

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ повідомила, що Суми не залишаються осторонь Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Цього року вона триватиме з 25 листопада по 10 грудня. У Сумах проведуть просвітницько-профілактичні заходи для формування культури гендерної рівності, попередження ризиків потрапляння у рабство, навичок протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, торгівлі людьми.

Заклади освіти запланували зустрічі батьків з психологами та іншими спеціалістами з питань виховання дітей в сім’ї без насильства, різноманітні заходи за участі студентів та учнів.
Центральна міська бібліотека ім. Т. Г. Шевченка та її філії проведуть інформаційні вітрини, години спілкування, тематичні зустрічі.

Психологи та юристи Сумського обласного центру соціально-психологічної допомоги та міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – заходи з постраждалими сумчанами від домашнього насильства, торгівлі людьми та містянами, які опинилися в складних життєвих обставинах або перебувають в групі ризику, батьками прийомних дітей.

«Проблема домашнього насильства – болюча та актуальна. Але йому можна і треба протидіяти. Для цього в місті налагоджена дієва взаємодія між усіма службами та структурами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», – наголосила Альона Дмітрєвская.

Ситуація в родинах, де відбулося домашнє насильство, зазначила посадовиця, – на постійному контролі дільничних офіцерів поліції, а постраждалим надається повний спектр послуг, яких вони потребують.

Начальник управління соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення Олена БУТОВА навела дані аналізу причин випадків домашнього насильства, що трапились в обласному центрі за 10 місяців поточного року. Він засвідчив, що понад 50% таких випадків скоєно правопорушниками, які перебували в стані алкогольного сп’яніння; майже 15% кривдників вчиняли домашнє насильство неодноразово або по відношенню до декількох членів сім’ї. У 90% випадків у постраждалих не зафіксовано тілесних ушкоджень: йшлось про образи, погрози та приниження.
Понад 80% постраждалих від насильства в сім’ї – жінки. Разом із тим, 47% домашнього насильства допущено чоловіками по відношенню до дружин, 25% – синами по відношенню до матерів.

Співробітник Сумського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Маргарита БУРСОВА повідомила, що з початку року на території їх обслуговування зареєстровано 14258 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Станом на 31 жовтня на обліку перебували 476 городян вказаної категорії.

Із 17 вересня в Сумах у рамках пілотного проєкту під умовною назвою «Поліна» працює мобільна група з реагування на факти вчинення домашнього насильства. До роботи залучені 12 працівників: шестеро патрульних, п’ятеро дільничних та інспектор ювенальної превенції. За час несення служби мобільна група здійснила 484 виїзди, за результатами яких отримано 369 заяв і повідомлень, поставлено на профілактичний облік 96 кривдників, винесено 81 терміновий заборонний припис.

Помічник голови Зарічного районного суду м. Суми Юлія ХІЛЬКО повідомила, що суди виносять стосовно осіб, котрі вчиняють домашнє насильство, обмежувальні приписи, притягають до адміністративної, а з цього року і до кримінальної відповідальності. Кількість подібних справ, зауважила вона, зросла. За неповний рік вже розглянуто таких 216 (за весь минулий рік - 183), у 79 випадках кривдники понесли адміністративну відповідальність. Тенденцію до істотного збільшення кількості справ, пов’язаних із домашньою тиранією, відзначив і суддя-спікер Ковпаківського районного суду м. Суми Владислав КОСТЕНКО. Там у поточному році розглянуто 290 справ (2018 рік – 179), до адміністративної відповідальності притягнуто 102 особи. В обох судах нині на розгляді по дві кримінальні справи по домашньому насильству.

Щодо жертв, то їх закликають не мовчати, а звертатись до правоохоронних органів та інституцій, що покликані запобігати та протидіяти домашньому насильству. Серед таких Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Сумський обласний центр соціально-психологічної допомоги, міський центр соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді, Служба у справах дітей.

За словами заступника начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Романа ЄРЕМЕНКА, вони надають жертвам домашнього насильства як первинну, так і вторинну юридичну допомогу, скеровують до установ і закладів, що також займаються питаннями протидію домашньому насильству. Сумський обласний центр соціально-психологічної допомоги, повідомила його директор Тетяна БЕРЕСЬ, окрім юридичного, психологічного та соціально-педагогічного консультування, готовий надати жертвам домашнього насильства прихисток на три місяці. Директор міського центру соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді Марія ВЕРТЕЛЬ зазначила, що їхні спеціалісти займаються як нівелюванням наслідків домашньої тиранії, так і профілактикою цього негативного явища, працюючи з родинами. Тим часом, Служба у справах дітей, зауважила її керівник Валерія ПОДОПРИГОРА, протидіє жорстокому поводженню з дітьми та реагує на випадки насильства над дітьми.

З липня протидіяти домашній тиранії всім установам і закладам допомагають сімейні радники. Наразі таких в області двоє. Їхня діяльність, повідомила сімейний радник Людмила ПОНОМАРЕНКО, спрямована на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права. За час роботи вони вже проконсультували 53 сумчан.

Список закладів допомоги постраждалим

Список поліцейських станцій