005.jpg

Департамент соцзахисту населення нагадує батькам або законним представникам дітей з інвалідністю про право на отримання реабілітаційних заходів.

Відповідно до внесених змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 року № 309, починаючи з 2020 року діти з інвалідністю усіх нозологій мають право на забезпечення реабілітаційними заходами у реабілітаційних установах, закладах охорони здоров’я, перелік яких затверджений Фондом соціального захисту інвалідів та розміщений на сайті Міністерства соціальної політики України.

Щоб направити дитину до обраної із переліку реабілітаційної установи одному із батьків або законному представнику дитини необхідно подати заяву до департаменту соціального захисту населення у довільній формі разом з копіями: паспорта громадянина України чи свідоцтва про народження, або іншого документа, що посвідчує особу дитини; індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу (в якій обов’язково визначено обсяг, термін проведення, місце проведення реабілітаційних заходів та ступінь обмеження дитини з інвалідністю; виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою № 027/о.

Також при зверненні до департаменту один із батьків дитини чи її законний представник має надати копію та оригінал власного паспорта або іншого документа, що посвідчує особу та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Зауважимо, реабілітаційні заходи можуть надаватися як у стаціонарі, так і амбулаторно, а також в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.

Окрім цього, гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень. Стосовно граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 % для кожного ступеня. Під час здійснення реабілітаційних заходів у стаціонарі їх гранична вартість також може включати вартість проживання та харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника.