005.jpg

16 березня виконавчий комітет вніс на розгляд Сумської міської ради питання «Про запровадження громадського (партиципаторного) бюджету в місті». Відповідне рішення підтримали усі члени «міського уряду».

Депутатам пропонують схвалити Положення про громадський (партиципаторний) бюджет, яке визначає основні засади процесу взаємодії міської влади та сумчан щодо впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу частини коштів міського бюджету.

Бюджет участі – чудовий інструмент для залучення мешканців до справ громади, виховання локального патріотизму і почуття господаря, розвитку довіри між місцевою владою і мешканцями, це механізм, за допомогою якого можна вирішити велику кількість малих важливих справ.

Як пояснила директор Департаменту фінансів, економіки та бюджетних відносин Світлана ЛИПОВА, обсяг коштів «громадського бюджету» на 2017 рік складатиме 5 млн. грн., на 2018 рік – 6 млн. грн., на 2019 рік – 7 млн. грн., на 2020 рік – 8 млн. грн.

З 1 до 30 червня городяни матимуть можливість подавати до міської ради свої проекти (ідеї) згідно зі спеціально розробленим формуляром. Автор проекту також готує приблизний розрахунок затрат (кошторис) на реалізацію задуму. Для того, щоб пропозиція була зареєстрована, необхідно зібрати 15 підписів на її підтримку серед жителів громади. Це головні формальні вимоги для реєстрації ініціативи.

Проекти можуть подавати сумчани віком від 16 років, які зареєстровані або проживають на території нашого міста, що підтверджується офіційними документами. Від одного автора протягом року може надходити не більше одного проекту.

Реалізація таких ініціатив має належати до компетенції виконавчих органів Сумської міської ради, відповідати стратегічним пріоритетам і цілям розвитку міста та повинен бути реалізований протягом одного бюджетного року і спрямований на кінцевий результат.

Усі подані проекти підлягають попередньому аналізу і оцінці експертами спеціально створеної Координаційної ради за участі громадських активістів та профільними структурними підрозділами міської ради. Проекти, які пройдуть такий відбір, оприлюднюються на офіційному сайті міської ради для ознайомлення городян.

Після цього настає час «агітаційної кампанії», коли ініціативні групи переконують мешканців проголосувати за свої пропозиції.

Далі відбувається власне голосування за подані проекти, як на сайті, так і у спеціально визначених пунктах. Голосування триватиме протягом 15 днів і кожен городянин, який досяг повноліття, зможе проголосувати за 2 проекти – один загальноміський і один локальний.

Проекти, які отримають найбільше голосів у межах виділеного фінансування, і будуть реалізовані наступного року міською владою.

Надзвичайно важливим при реалізації бюджету участі є те, що влада громади оголошуючи набір ініціатив декларує, що проекти-переможці будуть реалізовані, а після вибору цих проектів – їх виконання автоматично включається у бюджет громади на основі рішення депутатів при затвердженні бюджету на наступний рік. Таким чином, мешканці насправді бачать, що вони мають реальний вплив на бюджет громади, а влада дотримує свого слова.

Нагадаємо, у реалізації «Бюджету участі», або партиципаторного бюджету сумчанам допомагатимуть польські та українські експерти у рамках проекту «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади», який реалізується Фундацією українсько-польської співпраці (ПАУСІ) за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії.

У мережі Фейсбук створено спільноту «Суми. Бюджет небайдужості», яка присвячена впровадженню у нашому місті партиципаторного бюджету. На сторінці можна ознайомитися з головними ідеями такого громадського бюджету, положенням про його реалізацію, взяти участь у голосуванні за пріоритетні напрямки підготовки проектів, долучитися до Координаційної ради, або ж подати свої пропозиції чи думки, ініціативи щодо піднятої теми. Долучайтеся, небайдужі! Зробимо спільно Суми комфортним містом!