004.jpg

ГО «Бюро правничих комунікацій» спільно з представниками ГО «Рука допомоги в м. Суми» та «Ініціативи Слобожанщини» провели моніторинг доступності частини медичних закладів, які надають первинну медико-санітарну допомогу жителям Сум.

Моніторингова група відвідала дев'ять амбулаторій КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2».

У якості експертів у проведенні цього моніторингу взяли участь представники Національної асамблеї людей з інвалідністю України Анатолій САССА та Олег ГАБ, який є радником міського голови з питань доступності.

За словами координатора моніторингової групи Ярослава ЯНУШЕВА, предметом обстеження було визначення стану доступності будівель медичних закладів для маломобільних груп сумчан (особи з інвалідністю, батьки з малолітніми дітьми, люди поважного віку, особи, які отримали тимчасову травму та ін).

Зокрема, моніторинг передбачав обстеження облаштування прибудинкової території закладів, наявність та зручність пандусів, вхідної частини будівель, фойє, інформаційну доступність всередині приміщень, наявність належним чином облаштованих санітарних кімнат, доступність ліфтів, наявність елементів доступності для людей з порушеннями зору.

«Результати моніторингу та рекомендації від громадськості для кожного закладу окремо ми презентуємо під час круглого столу, куди будуть запрошені стейкхолдери медичної галузі Сум, керівники медичних закладів. Вирішення деяких проблемних питань, зафіксованих моніторинговою групою, не потребує значних фінансових витрат, і можуть бути вирішені в оперативному порядку. Втім, нині можемо відзначити, що підхід до управління закладами нині змінюється - він стає більш орієнтованим на відвідувачів та їхні потреби», - зазначив Ярослав Янушев.

Моніторинг доступності відбувся в рамках проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми», який реалізується в Сумах у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Усього в рамках проєкту заплановане проведення 7 моніторингів соціальної доступності.