006.jpg

Про порядок надання житлових субсидій та їх припинення говорили 18 березня під час «круглого столу» за участі керівництва управління соціального захисту населення та представників організацій-надавачів послуг.

Із запровадженням спрощеного порядку надання населенню житлових субсидій, повідомила начальник управління соціального захисту населення Тетяна МАСІК, кількість звернень від сумчан щодо оформлення цієї адресної допомоги зросла в чотири рази. Торік такі надійшли від майже 62000 сімей. Призначили субсидію 61000. Станом на 1 січня 2016 року в управління соціального захисту було зареєстровано 58690 сімей-отримувачів державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Щодо середнього розміру субсидії, то, за словами Тетяна Масік, у порівнянні з 2014 роком він збільшився майже у шість разів (2014 рік – 227 грн. 96 коп., 2015 рік –1319 грн. 43 коп).

У поточному році, зазначила начальник управління соціального захисту населення, зменшення числа звернень від містян щодо оформлення житлової субсидії не відбулось. Наразі її отримують 72548 сімей міста. Це переважно родини, що складаються з пенсіонерів, непрацюючих або тих, хто працюють, але отримують мінімальну заробітну плату. Громадяни, яким призначили субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані регулярно сплачувати платіж, що зазначений у графі «до сплати». Щомісяця надавачі послуг подають до управління інформацію про тих, хто цього не робить, і цим споживачам можуть припинити надавати субсидію. Торік до такого «чорного списку» потрапили 8632 сім`ї і майже кожна п`ята (1777) залишилась без адресної безготівкової допомоги. Решта змогли розрахуватись із надавачами послуг до кінця місяця, в якому виникла заборгованість. У поточному році під загрозою втрати субсидії опинились 3245 сімей, з них 900 її позбавили.

«Призупинення проводиться з того місяця, в якому ми отримали інформацію від організацій, які надають житлово-комунальні послуги, а вже наступного місяця сім`я має право з квитанцією про оплату цієї послуги звернутись до управління або подати заяву поштою про призначення допомоги з того місяця, коли було звернення. Наприклад, призупинення відбулось у січні, то в лютому сім`я звертається, і в лютому ми знову призначаємо субсидію», – пояснила Тетяна Масік.

Управління соціального захисту, наголосила, його очільниця, виконує постанову Кабінету Міністрів, що визначає порядок надання населенню субсидій, а питання розміру нарахувань за послуги, проплат і своєчасності їх проведення споживачі мають вирішувати безпосередньо з надавачами послуг.

У разі зміни тарифів на послуги, повідомила в. о. начальника відділу соціальної допомоги Ірина ЛАГІРЕНКО, управління соціального захисту населення без звернень громадян проводить перерахунок, зокрема зробили це, коли змінилась вартість послуги з водопостачання та водовідведення, а нині робитимуть по електроенергії. Так само автоматично продовжують надання субсидії або призначають її тим, хто подав документи, але на той момент не мав права на таку допомогу.

Серед їхніх споживачів, повідомила, заступник директора Дирекції «Котельня Північного промвузла» Ірина РИБАЛЬЧЕНКО, субсидію нині має кожен другий. Ще два роки тому (у 2014) отримувачі складали 20-25 %. Ірина Рибальченко закликала містян користуватись цим видом державної допомоги, адже це – реальна можливість для сумчан заощадити на сплаті за житлово-комунальні послуги, бо лише  плата за послуги їхнього підприємства складає за квартиру за півроку 6-10 тис. грн.

1458307428 dsc03928Начальник абонентського відділу КП «Міськводоканал» Людмила КОВАЛЬ нагадала присутнім, що до структури тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (для жителів багатоповерхових будинків), що набули чинності 29 січня поточного року, включені витрати з монтажу/демонтажу засобів обліку холодної води, в тому числі періодичної повірки. Наразі комунальне підприємство через тендер шукає того, хто повірятиме сумчанам лічильники. Споживачам, які у період із 29 січня і до часу, коли виконавець стане до роботи, здійснять повірку засобів обліку холодної води самостійно, комунальне підприємство компенсує затрачені кошти за наявними платіжними квитанціями (в рахунок майбутніх платежів за водопостачання та водовідведення).