005.jpg

Міські й обласні посадовці, керівництво територіальних підрозділів Нацполіції та фахівці з інфекційних хвороб провели робочу нараду щодо недопущення занесення та поширення на території Сумської області коронавірусної інфекції COVID-19.

Розпочинаючи нараду, начальник ГУНП в Сумській області Руслан ПИНЯГА підкреслив вагомість та гостроту обговорюваного питання, зауваживши, що лише об’єднавши зусилля усіх структур, ця інфекційна хвороба може оминути наші території. Окрім цього правоохоронець запевнив, що Національна поліція готова до виконання завдань, які будуть орієнтовані на забезпечення публічного порядку.

У свою чергу профільний заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ наголосив, що перш за все не слід панікувати, адже це чи не найголовніша перешкода на шляху до раціональних і виважених дій та рішень.

«Ситуація, яка виникла на цьому тижні з мешканкою Китаю та її хлопцем, була для нас лакмусовим папірцем, певним тестом для нас на нашу готовність. Сьогоднішня зустріч для того, щоб ми були готовими, а не сіяли паніку. Повідомляю, що жодних ознак захворювання у цих іноземців немає, переміщення їх на карантин до лікарні є застережним заходом для того щоб переконатися, що ці особи є дійсно здоровими. Вимушені визнати, що тест на комунікацію з населенням склали не на відмінно, адже відреагували з запізненням, таким чином створивши переполох. Виправляємось, – проводимо роз’яснювальну роботу, продовжуватимемо так і надалі», – додав посадовець.

Присутній на заході начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Дмитро КРАВЦОВ повідомив, що вже було зібрано штаб, де було надано доручення районам, що мають госпітальні бази, визначитися з місцями, де в разі необхідності або підозри зможуть перебувати особи, які контактували, могли контактувати з хворими або мають прояви того чи іншого захворювання.

«Ми вже звернулись до керівництва санаторію-профілакторію «Олдиш» з питанням, чи зможе санаторій у разі необхідності бути базою перебування тих, хто може бути хворий на коронавірус чи потребує обсервації до 14 діб. Чекаємо на відповідь. Наразі ж, якщо такі хворі все ж будуть виявлені, то у нас визначено чотири опорні лікувальні заклади для надання медичної допомоги: обласна інфекційна клінічна лікарня імені Красовицького, інфекційне відділення обласної дитячої клінічної лікарні, інфекційне відділення міської дитячої клінічної лікарні та інфекційне відділення міської клінічної лікарні № 4. Остання зможе прийняти хворих на коронавірусну інфекцію, тільки у яких легкий перебіг хвороби, адже там немає реанімаційного відділення», – зауважив Дмитро Кравцов.

В. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО поінформувала, що у період так званої вірусної атаки мають бути готовими не тільки медики, а й безпосередньо працівники поліції, адже вони теж знаходяться у зоні ризику. Тому по місту вже розроблені спеціальні заходи, які сприятимуть підвищенню рівня обізнаності правоохоронців стосовно дій у разі можливого контакту з хворими.

У ході розмови в. о. голови групи експертів з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Володимир РЯБІЧЕНКО також надав чіткі роз’яснення щодо шляхів поширення коронавірусної хвороби, застосування санітарно-гігієнічних профілактичних заходів, що можуть бути вжиті в тому числі працівниками поліції, та розповів про основні симптоми і «підступні» деталі цієї інфекції.

«Це класична респіраторна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом основні прояви якої складно вирізнити серед інших подібних хвороб. Загалом це підвищення температури до позначок «38», «39» і вище, закладеність носа, біль у горлі, сухий кашель, утруднення дихання. З’ясувати конкретно допомагає лише епіданамнез. Щодо шляхів поширення, насамперед захворіти можна при тісному контакті, на вулиці ця можливість майже виключена, оскільки збудник хвороби значно розширюється і зараження малоймовірне. Вагоме значення має й передача інфекції через руки, тобто все що може містити слиз хворого, наприклад ручки, вимикачі в громадському транспорті, магазинах тощо. Один з шляхів попередження передачі – часте миття рук з милом або дезінфекторами. Також важливо не забувати й про захисні маски», – сказав спеціаліст.

У разі появи хвороб, найраціональнішим рішенням фахівці називають миттєвий виклик швидкої задля оцінки загрози потенційного хворого для оточуючих.