007.jpg

21 березня на апаратній нараді при міському голові начальник управління підприємництва та споживчого ринку Олег ДУБИЦЬКИЙ доповів про виконання доручення міського голови щодо проведення моніторингу цін на послуги та товари у обласному центрі.

За його словами, станом на 18 березня цього року ціни на хлібобулочні вироби залишаються на рівні цін, які були в грудні 2015 року.

Протягом 2015 року ціни на хліб та хлібобулочні вироби поступово було підвищено в середньому до 30% (або від 2 грн до 2,50 грн) за 1 кг хлібобулочних виробів.

Підвищення цін, зазначив посадовець, зумовлено значним зростанням складових собівартості продукції, таких як паливно-мастильні матеріали, газ та електроенергія, послуги сторонніх організацій, транспортні послуги тощо.

«Для більшої привабливості покупців, деякі суб’єкти господарювання використовують надбавку в 3% до ціни виробника, замість 10%», – додав Олег Дубицький.

Аналізуючи ціни на інші продукти харчування першої необхідності, начальник управління підприємництва та споживчого ринку акцентував, що протягом 2015 року ціни поступово збільшувалися, за рахунок підвищення відпускних цін виробника від 15% до 50%.

Найбільша ціна була підвищена на крупу гречану з 19,50 грн за 1 кг до 29 грн, на молоко та молочні продукти від 15% до 30%, на олію рослинну до 20%. У противагу цьому на борошно, рис, макаронні вироби, цукор ціни було зменшено від 12% до 25%.

Формування роздрібних цін на продукти харчування соціальної групи регулюються розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації від 1 лютого 2007 року, яким на окремі продовольчі товари, визначений граничний рівень торгівельних надбавок до оптової ціни виробника, без урахування витрат із транспортування за міжміським сполученням, а саме на борошно, макаронні вироби, крупи, молоко, сметану, сир кисломолочний, масло вершкове, цукор-пісок, олію соняшникову, яйця, ковбасні вироби, варення першого ґатунку, яловичину, свинину, м'ясо птиці встановлено граничний рівень торгівельної надбавки до 13%. На хліб не вище 10% від ціни виробника. За цей місяць ціни зросли від 2% до 8,5%, та при цьому зменшились ціни на яловичину, свинину, яйця.

Олег Дубицький також доповів щодо цін на ліки. Під час моніторингу було обстежено 26 аптечних закладів, розташованих на території міста Суми. Проводячи порівняння з минулими аналізом цін, можна сказати, що вони різняться в два рази та більше. Наприклад, вартість вугілля активованого спостерігається від 1,49 грн до 3,60 грн.

Ціни на однакові препарати залежить від оптових цін, встановлених заводом-виробником та від обсягів замовленої партії. Це впливає і на роздрібну ціну.

За результатами проведеного моніторингу та аналізу цін в аптеках в лютому та березні загального підвищення розміру цін не виявлено.

Також Олег Дубицький доповнив, що 2 аптеки не дозволили провести моніторинг.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО залишив питання на контролі, доповнюючи, що по всім об’єктам торгівлі, які збільшили ціну вище граничної, необхідно скласти доповідну для відповідної реакції, в тому числі і з боку обласної адміністрації.

Також міський голова запевнив, що знайде можливість перевірити ціни на ліки в аптеках, які не дозволили фахівцям управління підприємництва провести необхідний моніторинг.