002.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ провела робочу зустріч з питань надання статусу учасника бойових дій із членами добровольчих формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в зоні АТО.

У нараді також взяли участь заступник директора департаменту соціального захисту населення Алла КОТЛЯР та директор КУ «Центр учасників бойових дій» Олександр МОРДВАНЮК.

Заступник очільника міста повідомила присутніх про затверджені зміни до постанови КМУ № 413 (від 20 серпня 2014 року), що надають право отримати статус учасника бойових дій безпосереднім учасникам антитерористичної операції.

Згідно з нововведенням, умовами отримання статусу є: безпосереднє перебування в районах АТО у період її проведення не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів; взаємодія із Збройними Силами, МВС, Національною поліцією, Національною гвардією, СБУ та іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України.

Як отримати статус учасника бойових дій та які для цього необхідні документи сумчанам, членами добровольчих формувань, які захищали територіальну цілісність України в зоні АТО розповіла заступник директора соцзахисту Алла Котляр.

За її словами, підставою для надання статусу УБД будуть документи: довідка органів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань АТО в районах її проведення у взаємодії із формуваннями ЗСУ, МВС, Нацполіції та інших; витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення антитерористичної операції.

У разі, якщо таких документів немає, участь в бойових діях можуть підтвердити свідки, які самі мають статус УБД, свої свідчення вони мають завірити у нотаріуса.

«Члени добровольчих формувань, які захищали суверенітет України в зоні АТО повинні бути повністю соціально захищеними. Ми, з боку міської влади, намагаємось максимально допомагати їм у вирішенні повсякденних питань. Наразі, триває активна робота щодо забезпечення членів добровольчих формувань і державними соціальними гарантіями», – наголосила Альона Дмітрєвская.

У Сумах на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 20 осіб, членів добровольчих формувань, які брали участь у захисті незалежності та суверенітету України під час антитерористичної операції.

На даний час, Програмою Сумської міської ОТГ «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» на 2020-2022 роки» за кошти бюджету громади в 2020 році добровольцям-захисникам України передбачені наступні пільги: 75% пільги на житлово-комунальні послуги (передбачено 134,5 тис. грн.), надання матеріальної допомоги на проведення дороговартісного лікування (передбачено 600 тис. грн.), щомісячна грошова допомога на отримання транспортних послуг (передбачено 146,4 тис. грн.), матеріальна допомога до 5 травня (передбачено 27,5 тис. грн.), компенсація вартості санаторно-курортного лікування (передбачено 27,9 тис. грн.), безоплатне харчування дітей у дошкільних закладах та загальноосвітніх навчальних закладах середньої ланки (передбачено 4,0 млн. грн), забезпечення безкоштовними путівками до позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Сумської міської ОТГ учнів закладів загальної середньої освіти та навчально-виховних комплексів (передбачено 3,5 млн. грн).