005.jpg

Про недопущення в Сумах гастролей акторів та артистів з країни-агресора в час, коли в Україні ведуться бойові дії, одноголосно висловилися учасники «круглого столу», що зібрав представників громадських організацій, міської та обласної влади.

Із вшанування загиблих за останню добу бійців у зоні Операції об’єднаних сил розпочався «круглий стіл». Зорганізував захід департамент комунікацій та інформаційної політики, запросивши до нагальної розмови керівництво закладів, які мають площі та сценічні умови для виступів артистів, комунальні заклади Сумської обласної ради: Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії ім. М.С. Щепкіна, Сумський обласний театр для дітей та юнацтва, Сумську обласну філармонію та ТОВ «Сумиспортінвест» (стадіон «Ювілейний»).

Про механізми впливу та протидії на ситуацію з гастролями російських «зірок» висловилися: заступник начальника управління культури облдержадміністрації Раїса ГРИЦАЄНКО, начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, голова Сумської обласної громадської організації «Меморіал» ім. В. Стуса Світлана РЕВЯКІНА, голова Сумського обласного товариства «Просвіта» Олексій ШЕВЧЕНКО, представник відкритого підрозділу ГО «Правий сектор» у Сумській області Сергій СУПРУН, професор СумДУ Іван МОЗГОВИЙ.

Учасники зачепили економічну складову організації подібної концертної діяльності: здебільшого, такі концерти чи вистави нерентабельні, а значить, мета їх лежить не у фінансовій площині – в ідеологічній.

Концерти російського гурту «NENSI», що має відбутися 12 березня в театрі ім. М.С. Щепкіна та російського виконавця Малініна, що очікується в Сумах у травні, театральна вистава «Любовь и голуби» та багато інших гастролей такого штибу, викликали хвилю обурення у сумчан. Пікети та звернення, публічні заяви та коментарі мало впливають на ситуацію, говорили громадські активісти, питання треба вирішувати не «точково», а комплексно, тут потрібно діяти в правовому полі.

«На сьогодні СБУ має список осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України, - наголосила Антоніна КОХАН. – Список, до якого увійшли півтори сотні діячів культури Російської Федерації, перетин кордону якими контролюється відповідними державними органами. Між тим, питання заборони концертної діяльності росіян в Україні не врегульоване. Але ж надпотужна сила місцевих громад може розставити крапки над «і» в даному питанні. В обласному центрі прикордонної області, що межує з країною-агресором, має бути чітка громадянська позиція як самих мешканців громади, так і посадовців та організаторів концертів, - не підтримувати подібні заходи! У першу чергу, необхідно вирішити питання оренди приміщень, які надаються під такі концерти, та багато інших. Маємо зважено підготувати відповідні проекти рішень та звернутися до депутатів обласної та міської рад».

Світлана Ревякіна передала організаторам заходу вимоги та пропозиції щодо вирішення даного питання та наголосила, що вона є виразником думки всіх, хто не забуває: щодня за збереження території та суверенітету України ми платимо ціною життів наших кращих синів.