Надрукувати
Перегляди: 1578

З метою забезпечення виконання вимог щодо безпеки дорожнього руху та зниження аварійності на вулицях м. Суми, було демонтовано рекламні засоби типу «перетяг», «трол», «світловий трол».

Вони були розміщені на опорах електропередач на контактній сітці міського електротранспорту у місті Суми із значними порушеннями вимог законодавства України щодо безпеки дорожнього руху.

Як повідомив директор КП «Шляхрембуд» Олександр ВЕГЕРА, фахівцями підприємства було демонтовано 67 рекламних засобів, але в місті ще є перетяги, розміщені з грубим порушенням законодавства. Таких ще як мінімум з десяток.

«Загалом, у відповідності до державного стандарту України, прийнятого ще в 1995 році, рекламних розтяжок у місті взагалі не повинно бути», – зазначив Олександр Вегера.

Головний архітектор міста Володимир БИКОВ, 22 березня під час розгляду питання про хід виконання рішення міського уряду від 2014 року (відповідно до якого і здійснили демонтаж), повідомив, що спочатку КП «Шляхрембуд» прибрало 11 незаконних рекламних перетягів. Після цього роботи було припинено, у зв’язку з поданням позовної заяви до суду від власників рекламних засобів, які значились у цьому рішенні.

1458642097 reklamaЦьогоріч роботи з демонтажу було поновлено в зв’язку з системними випадками руйнації вказаних типів рекламних засобів, що чинять явну небезпеку для пішоходів та автомобілістів міста. До того ж, вони призводять до призупинення функціонування електричних мереж міського електротранспорту та світлофорних об’єктів.

«Робочим органом були направлені звернення до власників рекламних засобів типу «перетяг» з вимогою щодо надання технічної документації, з розрахунками щодо їх надійності. Такі документи робочому органу представлені не були», – повідомив Володимир Биков.

Робочим органом, продовжив посадовець, спільно з власниками рекламних засобів та представниками ДАІ в м. Суми ще у 2014 році був проведений огляд місць розміщення рекламних засобів, встановлених з порушенням законодавства про дорожній рух. За результатами огляду були визначені та запропоновані власникам рекламних засобів місця, що відповідають всім вимогам.

По цьому питанню була проведена нарада з власниками рекламних засобів, що підлягають перенесенню, на якій були доведені до присутніх виявлені порушення при розміщенні конструкцій (зокрема відсутність маркування) та обговорені пропозиції щодо зміни місць. Власники рекламних засобів не погодились на пропозицію Департаменту містобудування та земельних відносин щодо обраних місць, посилаючись на їх комерційну непривабливість.

Рекламісти Сум, які також були присутні під час засідання виконавчого комітету, попрохали надати Акти демонтажу, а також наполягали, аби їм запропонували рівноцінні місця для розміщення рекламних носіїв.

«Ми в обов’язковому порядку зберемо ще раз нараду з представниками рекламного бізнесу, обговоримо всі питання і ухвалимо конструктивне рішення», – додав Володимир БИКОВ.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО висловив свою позицію з цього приводу: «У нас є лише один шлях – все, що встановлено незаконно, має бути демонтовано. Необхідно припиняти використання таких рекламних засобів як перетяг і замінити їх на борд або інші, безпечні рекламні носії. Також маємо розвантажити центр міста від реклами, аби зберегти його історичну красу».

1458642111 reklama 3Заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ нагадав рекламістам, що у Сумах зареєстровано місцеву петицію щодо заборони та демонтажу рекламних носіїв над дорогами міста. Вона вже набрала 310 підписів із необхідних 250.

Члени виконавчого комітету прийняли до відома інформацію про хід виконання рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 29 квітня 2014 «Про організацію невідкладних заходів щодо звільнення опор електропередач на контактній сітці міського електротранспорту у місті Суми від рекламних засобів типу «перетяг», «трол», «світловий трол», що розміщені з порушенням законодавства України щодо безпеки дорожнього руху».