Надрукувати
Перегляди: 1240

Серед будівельників міста Сум інспектори управління з питань праці провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо найбільш ефективних способів додержання норм законодавства про працю з питань оформлення трудових відносин.

Інспектори праці постійно відвідують підприємства будівельної галузі та їх виробничі об'єкти, спілкуються з роботодавцями та їх працівниками. Відтак, 12 березня інспектори управління з питань праці за участю представників управління Держпраці у Сумській області відвідали будівельний майданчик по вул. Інтернаціоналістів та провели безпосередньо з робітниками роз'яснювальну роботу.

Інспектори попередили робітників про те, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе, в першу чергу, гарантованого державою розміру заробітної плати.

Окрім того, працівник без оформлених трудових відносин може бути позбавлений своєчасної виплати заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу та соціального страхування. До того ж офіційно неоформлений працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Зауважимо, на виконання доручення прем’єр-міністра України про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері будівництва, 2 березня цього року, стартувала масштабна всеукраїнська роз'яснювальна компанія.

Наразі управлінням з питань праці активно проводиться робота серед роботодавців та працівників будівельних підприємств про недопустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Також, з 30 березня по 30 квітня заплановано проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання цієї галузі.