002.jpg

Правила поводження на вулицях та в громадських місцях на території Сумської міської ОТГ під час карантину, затверджені рішенням виконкому, доведені до керівників усіх релігійних громад та є обов’язковими до виконання.

Перше звернення до релігійних громад, наголошує директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, датоване 4 березня, яким доведено до відома священнослужителів рішення міської комісії з питань ТЕБ і НС, до якого додалися чіткі роз’яснення та рекомендації МОЗ.

Ситуація з попердженням коронавірусу у культових спорудах співпала з початком Великого посту та релігійними службами, що передують Великодню. Для вірян це надзвичайно відповідальний час, коли триває велике внутрішнє очищення та покаяння, відбуваються таїнства сповіді та причастя, маслособорування, батьківські поминальні суботи.

Визнана планетарно пандемія COVID-19, була сприйнята з розумінням та стурбованістю за безпеку прихожан місцевих церков Священним Синодом ПЦУ та Священним Синодом УПЦ. У зверненнях Священних Синодів до вірян та священнослужителів йшлося про необхідність обмежити масові богослужіння, активно застосовувати деззасоби та звернути увагу на убезпечення проведення причастя. Так, наразі у церквах УПЦ причащають сухими дарами, ведуть онлайн-трансляцію богослужінь, у ПЦУ було рекомендовано одноразовий посуд. Принаймні, розуміння ситуації з боку керівників єпархій, настоятелів храмів, церков та соборів було досягнуто.

Між тим, у Сумах після жорстких карантинних обмежень, прийнятих виконавчим комітетом у суботу 28 березня, під час недільної літургії 29 березня здійснювався обряд маслособорування у Іллінській церкві (що передбачає безпосередній контакт з прихожанами, недопустимий в умовах карантину). Попри сувору заборону, прийняту напередодні органом місцевого самоврядування, перед входом до культової будівлі у черзі зібралося понад 150 чоловік – без захисних масок та дотримання безпечної дистанції. Варто наголосити, що у ситуації з дотриманням превентивних засобів у релігійних громадах вирішальна роль належить настоятелям храмів, які мають потурбуватися про безпеку прихожан та дотримання унормованих правил на території місцевої громади, та добре усвідомлювати ступінь відповідальності за їх порушення.

У зверненні виконавчого комітету до керівників релігійних громад від 30 березня зазначено: «Ураховуючи значне поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та встановлення на всій території України карантину згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами, внесеними постановами від 16.03.2020 № 215 та від 25.03.2020 № 239), з метою запобігання поширенню хвороби на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади, виконавчий комітет Сумської міської ради встановив Правила поводження на вулицях та в громадських місцях на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину (рішення від 28.03.2020 № 175). Просимо дотримуватися вимог, встановлених вищезазначеним рішенням, поінформувати про них вірян та розмістити копію документа (додається) у культових спорудах (місцях зібрання)».