0010.jpg

Виконавчий комітет ухвалив рішення «Про святкування Великодня та проведення поминальних днів у 2020 році на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину».

Дане рішеня ухвалено з метою забезпечення безпеки громадян під час проведення релігійних заходів з нагоди Великодня та поминальних днів у 2020 році на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину, задля недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у відповідності до рішення міської ради від 3 квітня 2020 року № 6688-МР «Про комплексні заходи захисту населення на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади під час карантину, спалахів та епідемії хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19)», згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», керуючись статтею 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також враховуючи рішення Священного Синоду ПЦУ від 9 квітня.

Документом визначено, що святкові богослужіння з нагоди святкування Великодня з 14 по 21 квітня, поминальні богослужіння та заходи 26, 27, 28 квітня проводяться релігійними організаціями на території культових споруд і прилеглій території без участі громадян.

У період відсутності богослужінь дозволяється перебування у культових спорудах не більше двох осіб одночасно. Разом із тим, релігійним організаціям рекомендовано забезпечити трансляцію святкових богослужінь за допомогою Інтернет-ресурсів або телебачення; провести напередодні Великодня обряд освячення продуктів в місцях їх виробництва, мережевих об’єктах торгівлі та за запрошенням громадян за місцем їх проживання на територіях індивідуальної житлової забудови; звернутись до громадян через наявні інформаційні ресурси з роз’ясненням порядку проведення Великодніх богослужінь та, відповідно, освячень у зв’язку з карантинними заходами.

Натомість суб’єктам господарювання в галузі виробництва продуктів харчування, пропонується надати запрошення та доступ представникам релігійних організацій для проведення обряду освячення продукції; у галузі торгівлі – надати запрошення та доступ представникам релігійних організацій для проведення вищезгаданого обряду, розмістити біля входу до торгової зали інформаційні повідомлення для покупців про його здійснення.

Департаменту комунікацій та інформаційної політики доручено забезпечити проведення онлайн-трансляції Великоднього богослужіння зі Спасо-Преображенського кафедрального собору та Свято-Воскресенського кафедрального собору в ніч з 18 на 19 квітня з залученням технічних можливостей КП «Інфосервіс», а також сприяти запису та трансляції на інформаційних ресурсах звернення релігійних організацій до громадян щодо святкування Великодня в умовах карантину.

На відділ охорони здоров’я покладено завдання забезпечити можливість виїзду медичних працівників на відповідні запити та звернення з боку священнослужителів і громадян.

Також цим рішенням заборонено відвідування кладовищ населенням, у тому числі присутність на них священнослужителів, із метою здійснення поминальних заходів 19, 26, 27, та 28 квітня та встановлення намогильних споруд із 14 квітня і до закінчення карантину.

КП «Спеціалізований комбінат» наказано виготовити та встановити біля входу на кладовища інформаційні таблички, розмістивши на них прийняте рішення виконавчого комітету та загальну інформацію про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи, Сумському відділу поліції ГУНП в Сумській області, Управлінню патрульної поліції в Сумській області у межах повноважень доручено забезпечити дотримання передбачених цим рішенням заходів, публічну безпеку та порядок під час святкування Великодня та проведення поминальних днів. А ще відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи необхідно спільно з ГУНП в Сумській області розглянути можливість залучення особового складу Національної гвардії для забезпечення публічної безпеки та порядку під час святкування Великодня та проведення поминальних днів.

Релігійним організаціям поручено забезпечити проходження особами, які знаходяться з ними в трудових відносинах та задіяні в проведенні святкових богослужінь (обрядах освячення продуктів), медичного обстеження з моменту набрання рішенням чинності та здійснювати постійне відстеження стану їх здоров’я на період святкових заходів з нагоди Великодня. Священнослужителям (за їхньою згодою) дозволено під час проведення святкових богослужінь не використовувати засоби індивідуального захисту органів дихання.