004.jpg

Сумська міська ОТГ виконує свої забов’язання перед пільговими категоріями громадян у частині забезпечення місцевих і державних соціальних гарантій.

Як розповіла заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, попри складнощі з наповненням дохідної частини бюджету Сумської міської ОГТ, місцеві соціальні програми виконуються в повному обсязі.

«Соціальних програм у Сумської міської ОТГ дві: «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей». На виконання першої в поточному році передбачено 86 млн грн., другої – 34,2 млн гривень. За доручення міського голови Олександра ЛИСЕНКА бюджетне фінансування цих програм здійснюється вчасно та в повному обсязі», – зазначила посадовиця.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК повідомила, що на виконання програми Сумської міської ОТГ «Милосердя» забезпечено виплату щомісячних допомог учаснику бойових дій, який захищав і визволяв Суми; п’яти ветеранам партизанського руху; 30 учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилось 95 і більше років; шести особам з інвалідністю внаслідок війни з числа воїнів-інтернаціоналістів; 16 сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів; 13 дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію; дитині, хворій на бульозний епідермоліз. Окрім цього, надано матеріальну допомогу 237 особам, які опинилися в складних життєвих обставинах; двом сім’ям, в яких виховуються онкохворі діти; одній родині для лікування та вирішення соціально-побутових питань дитини з інвалідністю, яка має рідкісне захворювання; 112 громадянам, які постраждали внаслідок ЧАЕС І категорії, та двом дітям з інвалідністю внаслідок ЧАЕС; 32 «чорнобильцям» 1 категорії, які мають 1 групу інвалідності; 40 Почесним донорам. Забезпечено надання додаткових пільг по оплаті за житлово–комунальні послуги 816 сім’ям.

З метою соціальної підтримки захисників України та членів їх сімей коштом бюджету Сумської об’єднаної територіальної громади надано матеріальної допомоги на 287,5 тис. гривень. Щомісячно виплачується грошова допомога 28 дітям загиблих захисників України, п’яти особам з інвалідністю внаслідок війни 1 групи з числа захисників України, 19 добровольцям з числа учасників АТО, котрі не мають статусу часника бойових дій, 14 військовослужбовцям, які уклали контракт на проходження військової служби у Збройних силах України. Також за рахунок коштів бюджету Сумської міської ОТГ надаються додаткові пільги по оплаті за житлово–комунальні послуги сім’ям загиблих захисників України, сім’ям захисників України та членам їх сімей.

Також департаментом забезпечено ряд державних соціальних гарантій. Своєчасно перераховано разову грошову допомогу 7875 ветеранам війни, особам, на яких поширюється дії Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» на загальну суму 11 млн. гривень. На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 року, згідно з якою продовжено строки виплати державних соціальних допомог та звернення за їх призначенням на період карантину та 30 днів після його скасування, департаментом проведено автоматичний перерахунок державних соціальних допомог по 1170 отримувачах соціальних допомог (2,4 млн грн.), 170 внутрішньо переміщених особах (232,8 тис. грн.).

Щодо виплати одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення коронавірусу, на яку мають право особи інвалідністю та діти з інвалідністю (крім тих, які ще отримують пенсію по втраті годувальника), особи, які не мають право на пенсію, тимчасово непрацюючі, які досягли пенсійного віку, але не набули прав на пенсію, загалом на обліку департаменту соцзахисту населення таких осіб 2780, її почнуть видавати після фінансування з Мінсоцполітики, як зазначено в Урядовому рішенні, протягом трьох робочих днів після набуття ним чинності.