0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО провів виїзну нараду з керівниками продовольчих ринків щодо готовності відновлення їх роботи.

На зустрічі також були присутні перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Євген ЛАЗОРЕНКО, заступник начальника Сумського відділу поліції ГУ НП в Сумській області Дмитро ЗАРЕМБА та начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ.

Мова йшла про 100-відсоткове виконання правил у відповідності до Постанови МОЗ від 27 квітня 2020 року № 14 щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках та рішення КМУ від 29 квітня 2020 року про відкриття продовольчих ринків, закритих у зв'язку з карантином, дотримуючись яких, ринок зможе відновити свою роботу.

Олег ДУБИЦЬКИЙ зауважив, що серед вимог, які мають бути обов’язково дотримані керівництвом ринків: наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу; наявність на кожному вході (в'їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком; присутність відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку: один покупець на 10 м2 торгівельної площі ринку; відстань між робочими місцями продавців має складати не менше 3 м, а місця торгівлі повинні бути обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику; проведення дезінфекції контактних поверхонь слід здійснювати кожні три години (прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня); відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території; забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19; забезпечення контролю агропродовольчим ринком за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

«Сумські продовольчі ринки відновлять свою роботу, але за умови беззаперечного дотримання протиепідемічних вимог уряду. У свою чергу, міська влада готова допомогти підготуватись до цього моменту», – підкреслив міський голова.

Керівники продовольчих ринків повідомили, що виконати вимоги Уряду – готові.

«Це нам під силу. Зокрема, на трьох входах Центрального ринку будуть встановлені диспенсери для дезінфекції та стоятимуть охоронці, які здійснюватимуть температурний скринінг відвідувачів. Разом із тим, ми будемо постійно контролювати перебування покупців з розрахунку: одна людина на 10м2. Тож, враховуючи площу будівлі, розраховану саме під торгівлю харчовими продуктами (5 тис. м2), тут перебуватиме 500 покупців», – повідомив директор підприємства ТОВ «Центральний ринок м. Суми» Расул ГАЛАЄВ.

Однак, за його словами, оперативно виконати державні приписи вдасться лише за декілька тижнів, адже потрібно буде узгодити низку питань.

Водночас керманич обласного центру зазначив, що й після відкриття ринків контролюючі органи на постійній основі перевірятимуть дотримання відповідних вимог.

«Як працівники продовольчих ринків, так і їх директори, повинні готуватись до того, що дані правила функціонуватимуть мінімум до осені. Тому кожен продавець, перебуваючи на своєму робочому місці, при собі повинен мати дезінфікуючий засіб, наприклад, антисептик, яким зможе користуватись також і покупець. Окрім того, не забуваємо про маски чи респіртори, та дезбар’єри – їх будемо вимагати. Нагадую, за порушення санітарних норм діють штрафні санкції», – зауважив Олександр Лисенко.