004.jpg

Традиційно, у другу неділю травня Україна та світ відзначають Міжнародний день матері.

Як наголошує заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, роль матері – безцінна, адже це найдорожчі та найрідніші серцю люди. Окрім того, за словами заступника керманича міста, мами не тільки прекрасні зовні, а й відважні духом й характером. Особливо це стосується тих, хто на тендітні жіночі плечі взяв велику відповідальність. Зокрема, у Сумах 171 жінці присвоєно звання «Мати-героїня», 15 жінок створили прийомні сім’ї для дітей та стали вихователями у будинках сімейного типу, ще 33 матері втратили дітей, що були воїнами АТО/ООС.

«Материнська любов – це опора та підтримка, що дають нам сили впродовж усього життя. Жінка несе велику відповідальність – народити та виховати здорову, чесну й порядну людину, відповідального громадянина спільноти та справжнього патріота своєї країни. Тож нехай кожен день життя наших мам буде наповнений яскравими та приємними подіями, мрії збуваються, а посмішка не зникає з обличчя!», – підкреслила посадовиця.

Принагідно, в інтерв’ю Інформаційному порталу Сумської міської ради сумські матусі розповіли, як то бути насправді унікальною.

Так, сумчанці Анні ГРУЩАК Указом Президента України у 2015 році присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», як матері дев’ятьох дітей (з них п’ять неповнолітні), за народження і зразкове виховання дітей, материнську самовідданість та забезпечення умов для всебічного їх розвитку.

«У нас в сім’ї дев’ять діток, – усіх ми чекали й дуже хотіли, тому обожнюємо та любимо. Дівчата – це помічниці, які попри юний вік вже вміють начисто прибрати будинок та готувати вечерю на цілу сім’ю. Хлопці – також наша гордість. Старші – усі пройшли кадетську муштру. У свою чергу намагаємось прищепити дітям найкращі якості, якими може володіти порядна та чесна людина. А якщо Бог подарує ще одне дитя, то будемо тільки раді», – підкреслила Анна Грушак.

Історія містянки Наталії ГАСІЛІНОЇ вражає не менше: вона є не тільки мамою трьох дівчаток, одна з яких дитина з інвалідністю, а й є дружиною учасника бойових дій, який наразі проходить службу у 27-й Сумській окремій реактивній артилерійській бригаді.

«Наше життя – непередбачуване, суцільні гойдалки. Вийти заміж за військового було моєю мрією, однак вийшла за людину іншої спеціальності. Та, як кажуть, довгоочікуване й бажане має здатність втілюватися: у 2014 чоловік змінив профіль і став служити у Збройних Силах України, відповідно потрапив у зону АТО. Згадую ті роки, а серце тремтить й досі: прокидались вночі від побоювань за нашого тата, а був він у самому пеклі, прямо на кордоні між Україною та Росією. Окреме питання, як це переживали діти, адже одна донька у нас із ДЦП. Дякуємо, що в потрібну хвилину поряд опинились спеціалісти міського центру учасників бойових дій, які організували благодійний аукціон по збору коштів на лікування хворої дитини, та продовжують підтримувати й надавати допомогу зараз. Подбала про нас та дала певний поштовх рухатись далі й міська влада: взявши участь у міській програмі щодо забезпечення помешканням учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, нам виділили кошти для розширення житлових умов», – розповіла жінка.

Про покращення житлових умов, завдяки допомозі державної та місцевої влади поінформувала й мама-вихователь у будинку сімейного типу Олена ПОНОМАРЬОВА. Жінка зазначила, що у 2019 році родина переїхала жити до прекрасного будинку, який було придбано за кошти державної субвенції, а міською владою облаштовано та створено комфортні умови для проживання.

«Це наше велике сімейне гніздечко, у якому в любові та родинному теплі ми виховуємо прийомних діток. Спочатку у 2015 ми з чоловіком створили прийомну сім’ю, влаштовали трьох дітей. Однак потім виявили велике бажання взяти на виховання ще декількох. Так, у 2019 до нашої родини приєдналась група із чотирьох дітлахів і нашій прийомній сім’ї було надано статус дитячого будинку сімейного типу. Згодом також було довлаштовано двох малюків, яких як і решту ми безмежно кохаємо, та радіємо їх присутності у нашому житті», – зауважила мама-вихователь.

Разом із тим, батьки планують та з нетерпінням чекають на зустріч зі ще двома дітьми, влаштування яких накреслено на цей рік.