007.jpg

З 2 березня відділ з реєстрації нерухомості та відділ з реєстрації бізнесу приступили до своїх повноважень, які були передані Міністерством юстиції України.

Як повідомила начальник управління «Центр надання адміністративних послуг» Алла СТРИЖОВА, Сумський ЦНАП попав у Розпорядження Кабінету Міністрів України, що вперше дало можливості прийняти повноваження від органів юстиції.

«Спочатку програма з нерухомості працювала з перебоями, але після профілактичних робіт вона функціонує в повному режимі. Проблем, що стосуються реєстрації бізнесу і реєстрації нерухомості немає», – підкреслила посадовиця.

З 4 квітня ЦНАПу мають передати повноваження щодо реєстрації місця проживання. Це послуги, які раніше надавала державна міграційна служба України. 10 грудня 2015 року був прийнятий цей закон, 26 грудня – підписаний Президентом України. У прикінцевих положеннях цього закону було чітко прописано, що підвідомчим Міністерствам необхідно привести свою нормативну в базу у відповідність з законом. Згодом, за дорученням Прем’єр-міністра України тримісячний строк передачі цих повноважень скоротили до одного місяця. Нині існують лише проекти нормативних документів, тобто всієї бази, за якою ЦНАП має працювати, немає.

«В цьому випадку є небезпека і ми повинні говорити про це сумчанам. За відсутності цих нормативних документів органу місцевого самоврядування буде дуже важко перейти на цю систему. Я вже запропонував і нас повинні почути в столиці: якщо цих документів не буде, то, зрозуміло, мають подовжити термін виконання за органами ДМС, а не просто спихнути на нас ці повноваження», – підсумував заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ.

Нагадаємо, у зв'язку з децентралізацією владних повноважень, реєстраційні функції в окремих регіонах передано від підрозділів Мін'юсту органам місцевого самоврядування. Відповідно до змін в законодавстві, передбачено поступову передачу місцевим органам влади, органам місцевого самоврядування повноважень у сферах державної реєстрації.