0010.jpg

Напередодні Всесвітнього дня донора у Сумах вітали тих, хто власною кров’ю рятує людські життя. Урочистості з нагоди свята відбулись в приміщенні міської ради, де зібрались представники донорського руху, громадські активісти, представники влади та ЗМІ.

День донора для Сум – особливе свято, адже донорський рух тут посідає лідируючі позиції не лише на всеукраїнському, а й на всесвітньому рівні.

«Суми – столиця донорства, тому по праву можна вважати, що День донора крові – свято кожного з містян, – наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Безмежно радий тому, що сумчани мають високу громадянську позицію. Сам особисто долучаюсь до акцій запроваджених Сумським обласним центром служби крові, долучаються до цієї благородної справи і працівники структурних підрозділів міської ради. Щиро дякую всім донорам крові, які добровільно і безоплатно рятують життя інших людей».

Почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня Олександр Лисенко відзначив Почесного донора України Валентину ПОКУЛЕНКО-СІПКО. Окрім того, Сумський обласний центр служби крові присвоїв жінці звання «Легенда донорського руху». Почесну місію вручити відзнаку довірили постійному донору, громадському активісту, представнику молодіжного донорського руху Давиду ГВІНІАШВІЛІ.

Також з нагоди Всесвітнього дня донора грамоти міського голови отримали культорганізатор міського центру дозвілля молоді Дар'я НАЗАРЕНКО, студент СумДУ Давид Гвініашвілі, інспектор сектору зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області Департаменту патрульної поліції, старший лейтенант поліції Марина ГОРЬКОВСЬКА, інспектор відділу моніторингу та аналітичного забезпечення управління патрульної поліції в Сумській області Сергій РИБАЛКА та редактор профорієнтаційного офісу промоції СНАУ Анна ГОРПИНИЧ.

Не оминули увагою і єдиного Почесного донора у виконавчих органах міської ради, – заступника директора міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Наталію КУДІМОВУ.

«У Сумах донорів люблять і поважають: це єдине місто, де Почесні донори мають 25% пільги на комунальні послуги, безкоштовний проїзд у громадському транспорті та щорічну матеріальну допомогу на оздоровлення», – наголосила координатор донорського руху Сумського обласного центру служби крові Олена ГЕРЕНКО.

Своєю чергою директор установи Наталія ТРОФИМЕНКО наголосила на тому, що саме завдяки налагодженій співпраці з небайдужими донорами та активній позиції міської влади лікувальні заклади у Сумах жодногоразу не отримували відмови в компонентах крові в період карантину, коли їх нестача по всій Україні набула катастрофічних масштабів.

За її словами, на сьогодні в базі даних центру служби крові – понад 35 тис. активних донорів, з яких близько 85% здають кров регулярно. Тільки за минулий рік у центрі було здійснено 61496 донацій.

За активне сприяння розвитку донорства у місті, всебічне заохочення сумчан до благородної справи здачі крові потребуючим та з нагоди Всесвітнього дня донора очільника Сум Олександра Лисенка було нагороджено відзнакою СОЦСК «Влада, дружня до донорства».

Також, з нагоди Всесвітнього дня донора, грамоти Сумського обласного центру служби крові вручили підприємцю Андрію СОВЕНКУ, керівнику міського центру дозвілля молоді Ігорю ГАННЕНКУ, PR-менеджеру ТЦ «МOST» Анні МЕЛЬНИК та координатору фестивалю «Нова кров 2020» Наталії ГОНЧАРУК.