004.jpg

30 березня сумські обранці звернулися до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, народного депутата України восьмого скликання Надії САВЧЕНКО та інших українських політичних в’язнів, які знаходяться на території Російської Федерації.

Це звернення направлять до Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, організації Об’єднаних Націй, Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Донецький суд Ростовської області Російської Федерації засудив українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув’язнення в колонії загального режиму.

26 березня Надії Савченко надали український переклад вироку, тобто протягом 10 днів вона має право подати апеляцію. Але незаконно ув’язнена заявила, що не буде апелювати до суду. Вона повідомила, що не хоче, щоб проводився обмін, за яким вона б могла повернутися до України, а Росія отримала б своїх двох ГРУшників, бо: «невинних на винних не міняють».

Увесь світ, йдеться у зверненні, не визнає ані провини, ані оголошеного вироку Надії. Російський суд проігнорував міжнародний імунітет української льотчиці, як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, та сфабрикований характер справи.

«Усі зусилля адвокатів, міжнародної громадськості розбиваються об глуху стіну російського «правосуддя». Керує цим «правосуддям» та ухвалює рішення по «справі Савченко» – президент Російської Федерації, який на зустрічі з держсекретарем США Джонсоном КЕРРІ заявив, що питання може бути вирішеним. Володимир Путін намагається торгуватися з Україною та світом», – зазначено у зверненні.

У зв’язку з цим, депутати Сумської міської ради звертаються із закликом до всього демократичного світу, усіх прогресивних лідерів посилити тиск на Російську Федерацію для повернення в Україну Надії Савченко та інших українських політичних в’язнів, громадян України, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України були захоплені у полон, незаконно перевезені на територію Росії та, всупереч їх волі, утримуються там. Зокрема: Олега СЄЦОВА, Олександра КАЛЬЧЕНКА, Геннадія АФАНАСЬЄВА, Олексія ЧИРНІЯ, Юрія СОЛОШЕНКА, Станіслава КЛИХА, Миколи КАРПЮКА, Валентина ВИГОВСЬКОГО, Рустема ВАІТОВА, Нурі ПРИМОВА, Руслана ЗЕЙТУЛПАЄВА, Ферата САЙФУЛАЄВА, Енвера БЕКІРОВА, Вадима СУРУКА, Мусліма АЛІЄВА, Емір-Усеін КУКА, Ахтема ЧИЙГОЗА, Сергія ЛИТВИНОВА, Алі АСАНОВА, Мустафи ДЕГЕРМЕНДЖІ, Еспандера ЕМІРВАЛІЄВА, Юрія ІЛЬЧЕНКА, Хайсера ДЖЕМІЛЄВА, Еміра УСЕРОВА, Талята ЮСУНОВА та інших.

Відповідне звернення підтримали 39 депутатів.