006.jpg

Задля подолання стихійної торгівлі на вулицях міста, в районі Центрального ринку, обладнують торгові місця.

Про облаштування нової торговельної зони на брифінгу розповіли заступник міського голови Олександр ЛАРІН, начальник управління «Інспекція з благоустрою м. Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ та директор підприємства Сумської облспоживспілки «Центральний ринок м. Суми» Расул ГАЛАЄВ.

За дорученням міського голови Олександра ЛИСЕНКА, було прийнято рішення надати «стихійникам» можливість працювати та реалізовувати свою продукцію в належних умовах, а не в тих, антисанітарійних, в яких вони торгують зараз.

«Міська влада має чітке бачення, яким має бути центр міста, тому детально опрацювавши дане питання, було прийнято рішення обладнати торгові місця для «стихійників», та дати можливість людям працювати в законному руслі, не порушуючи правила благоустрою міста та реалізуючи товар у комфортних, а головне санітарно обладнаних місцях», – наголосив заступник очільника Сум Олександр Ларін.

Директор Центрального ринку Расул Галаєв зауважив, що торговельні місця будуть обладнані на вул. Засумська (від вул. Набережна річки Стрілка до вул. Ярослава Мудрого), та вул. Шевченко.

«На минулому тижні ми щодня прораховували, для скількох «стихійників» необхідно дообладнувати торгові місця. За нашими підрахунками, щодня на цих вулицях торгують від 350 до 400 торговців. Станом на сьогодні, на так званому «Селянському базарі» вільними є близько 120 торгових місць, тож буде обладнано близько 300 додаткових. Наразі на відведених місцях для торгівлі вже працює спецтехніка», – сказав Расул Галаєв.

Окрім того, резервною для облаштування торгового майданчику для «стихійників» є ділянка між «Селянським базаром» і багатоповерхівкою за адресою вул. Засумська,12, що була виділена підприємству Сумської облспоживспілки «Центральний ринок м. Суми» минулого року.

Умови для «стихійників» на нових торгових місцях діятимуть ті ж, що і на Центральному ринку, це стосується, як прибирання та дезінфекції території, так і плати за торгове місце.

«Наші працівники будуть бачити, якщо це людина похилого віку, яка приїхала з села і вона має намір реалізувати якісь свої домашні овочі чи щось таке незначне, то, зрозуміло коштів, з неї ніхто не братиме. Якщо обсяг товару більший, то плата за місце торгівлі становитиме 2 грн., для підприємців діятиме інший тариф: в залежності від об'єму і виду продукції плата стартує від 10 до 24 грн. в день», – повідомив Расул Галаєв.

Як наголосив, начальник управління «Інспекція з благоустрою м. Суми» Руслан Голопьоров, з тими, хто відмовиться торгувати у спеціально відведеній зоні, продовжать боротися працівники управління та правоохоронних органів.

«Боротьба зі стихійною торгівлею, у відповідності до розпорядження міського голови, активно триває вже три місяці. Комісія з ліквідації стихійної торгівлі проводить рейди, накладає штрафні санкції, але, на жаль вагомих позитивних результатів штрафи не дають, тому ми прийшли до висновку, що обладнання додаткових місць цю ситуацію покращить. Однак, у разі, якщо торговці з будь-яких причин, відмовляться прийняти запропоновані умови, – боротьба зі стихійною торгівлею продовжиться».

Повністю облаштувати додаткові місця для торгівлі планують до кінця тижня, а вже з вівторка ними можна буде користуватися. Цього тижня серед «стихійників» проводять роз'яснювальну роботу.