0012.jpg

Під час IX сесії Сумської міської ради народні обранці прохали Голову Верховної Ради України Володимира ГРОЙСМАНА законодавчо врегулювати правовідносини у сфері роздрібної торгівлі пивом, слабоалкогольними та алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Особливо сумські обранці занепокоєні роздрібною торгівлею даних товарів у тимчасових спорудах, у вечірній та нічний час, у місцях поблизу закладів освіти, адже це призводить до збільшення правопорушень, зростання захворюваності та смертності населення.

У зверненні йдеться про те, що депутати місцевих рад всіляко намагаються запобігти збільшенню таких випадків, проте їхні дії не мають достатніх юридичних підстав, у зв’язку із чим легко оскаржуються суб’єктами господарювання в суді.

Аби ситуація все ж таки змінилася на краще, депутати просили Володимира Гройсмана поновити роботу у комітетах Верховної Ради України з розгляду законопроекту, який встановлює заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного) з 22.00 до 8.00.

Також, переконані сумські обранці, необхідно поновити заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів на відстані не менш ніж 200 метрів від загальноосвітніх навчальних закладів, а також заборону споживання алкоголю на вулицях, у парках, скверах, під’їздах жилих будинків, передбачивши збільшення розміру штрафів за правопорушення, пов’язані із продажем алкогольних напоїв, їх споживання тощо.

Окрім цього, було озвучено ще один важливий крок задля вирішення даної проблеми. А саме – законодавче врегулювання можливості застосування подібних обмежень органами місцевого самоврядування, шляхом внесення відповідних змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Кодексу України про адміністративні правопорушення. Таким чином представницькі органи місцевого самоврядування зможуть самостійно вирішувати порушені питання на місцевому рівні.

Дане звернення підтримали 36 депутатів.