007.jpg

Сумські обранці просять Верховну раду України призупинити застосування коефіцієнту індексації нормативно грошової оцінки земель.

Депутати змушені звертатися до голови Верховної ради України Володимира ГРОЙСМАНА, у зв’язку із ситуацією, що склалася в місті через застосування з 1 січня 2016 року коефіцієнту індексації нормативно грошової оцінки земель міста.

Державна служба України повідомила, що цей коефіцієнт на початок року становить 1,433. Наслідком його застосування стало автоматичне підвищення на 43,3% розміру плати за землю на 2016 рік.

Суттєве зростання цієї плати, йдеться у зверненні, є непосильним для землекористувачів в сучасних економічних умовах.

Велике занепокоєння викликає застосування відповідного коефіцієнту на фоні показників зростання споживчих цін в 2015 році. Чергове застосовування коефіцієнту індексації призведе до подальшого значного збільшення суб’єктами господарювання невиробничих витрат у вигляді додаткового податкового навантаження, подальшого погіршення їх економічного стану, зниження ефективності роботи підприємств.

Таким чином депутати Сумської міської ради своїм зверненням підтримали законопроект народного депутата України Сергія МЕЛЬНИКА щодо внесення змін до Податкового кодексу України про призупинення застосування коефіцієнту. Питання підготовлено до розгляду та включено до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання за реєстраційним номером №2171а.