002.jpg

31 березня після важкої хвороби відійшов у вічність Почесний громадянин міста Суми Олександр Йосипович КРАВЧЕНКО. На 87-му році життя перестало битися серце Людини, яка усього себе віддала служінню місту над Пслом, його громаді.

Сумська міська рада, виконавчий комітет та міський голова висловлюють глибокі та щирі співчуття рідним та близьким видатного сумчанина.

Світла пам'ять про Олександра Йосиповича назавжди збережеться у серцях містян. Звання «Почесний громадянин міста Суми» - щира вдячність від тисяч сумчан, які його ім’я заслужено пов’язують з розвитком та розбудовою нашого міста.

Організаторський хист, високий професіоналізм, вміння перейматися проблемами людей, відповідальність та вимогливість у поєднанні з особистою скромністю та чуйністю до оточуючих – ці риси Олександра Кравченка принесли йому справжній авторитет та любов городян.

Розпочавши свій трудовий шлях фактично з перших днів роботи суперфосфатного заводу, пройшовши шлях від майстра до директора, більше чверті століття керував підприємством, яке зросло у справжній флагман вітчизняної хімічної промисловості – «Сумихімпром». Він був не лише умілим керівником, успішним винахідником та раціоналізатором виробництва, але й дбалим господарем, розуміючи, що несе відповідальність за багатотисячний трудовий колектив, який працює у місті, тож активно сприяв появі та розбудові нового мікрорайону – Хіммістечка, де зводилися нові житлові будинки, дитсадки, поліклініка, школи, Будинок культури, велика кількість об’єктів інфраструктури, комунального господарства. Доклав свою руку Олександр Йосипович і до появи нових об’єктів й у інших мікрорайонах обласного центру.

Не полишав думок про підприємство він і на заслуженому відпочинку, ставши мудрим порадником та натхненником для «хіміків».

Схиляємо голови у скорботі за Почесним громадянином нашого міста...

Прощання з видатним земляком розпочнеться 1 квітня об 11.00 у Палаці культури «Хімік».

О 13.30 відбудеться панахида у Петропавлівському храмі на території Центрального кладовища.

Поховають Олександра Йосиповича на Алеї Почесних громадян міста.

***

Народився 26 вересня 1929 р. у с. Острійки Білоцерківського району на Київщині. У 1954 р. закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «машини та обладнання хімічних виробництв» і почав працювати на Сумському суперфосфатному заводі. Був майстром, механіком, начальником колишнього сірчанокислотного цеху №2.

У 1964 р. за успішні технічні винаходи та впровадження їх у виробництво отримав звання «Кращий раціоналізатор УРСР». Деякий час виконував обов’язки головного інженера. У листопаді 1969 р. став директором хімкомбінату.

За складної ситуації на виробництві зумів дібрати кадри, запропонувати нові технології, провести розширення та реконструкцію комбінату. Удосконалене підприємство нагородили орденом Леніна, а Олександра Кравченка – орденом Жовтневої Революції (1976).

За вагомий внесок у розвиток вітчизняної хімічної промисловості відзначений також орденом Леніна, двома орденами «Знак Пошани», почесною відзнакою Президента України, почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Йому присвоєні високі звання «Відмінник хімічної промисловості СРСР», «Заслужений раціоналізатор України», а за визначні технічні рішення при будівництві комплексу амофосу став лауреатом премії Ради Міністрів СРСР.

У жовтні 2002 р., за видатний внесок у розвиток ВАТ «Сумихімпром», Сумська міська рада присвоїла Кравченку Олександру Йосиповичу звання «Почесний громадянин міста Суми».