005.jpg

У зв’язку зі складною ситуацією щодо надання антирабічної допомоги населенню через відсутність вакцини проти сказу на фармацевтичному ринку України сумські обранці звернулися до Голови Верховної Ради та Міністра охорони здоров’я.

Прохали одного – негайно вирішити питання забезпечення закладів охорони здоров’я антирабічною вакциною.

Єдиним заходом боротьби проти сказу є щеплення враженої людини. В Україні ще донедавна для цього використовувалися препарати вітчизняного виробництва – Індіраб, а також іноземного – КоКАВ та Верораб. І хоча міським кошторисом на поточний рік на придбання антирабічних препаратів виділено 195,3 тис. грн. (що відповідає річній потребі), в міській лікарні № 1, де надається допомога населенню при укусах тварин, антирабічна вакцина станом на початок року відсутня. Це пов’язано з тим, що вже понад рік триває перереєстрація вітчизняного препарату Індіраб.

Водночас народні обранці наголошують на тому, що до вказаного медичного закладу в середньому за рік звертаються про допомогу при укусах тварин близько 900 осіб. А от отримати її можуть далеко не всі, бо ж не у кожного постраждалого є можливість в приватному порядку привозити препарат із-за кордону.

Незрозумілою в цій ситуації є позиція Міністерства охорони здоров’я, яке не надає жодної інформації щодо причин відсутності перереєстрації та перспектив відновлення виробництва вітчизняного антирабічного препарату, від якого залежить життя громадян.

Тому, з метою уникнення випадків сказу серед сумчан, депутати просять Володимира ГРОЙСМАНА та Олександра КВІТАШВІЛІ втрутитися у вирішення питання забезпечення закладів охорони здоров’я антирабічною вакциною.