0012.jpg

На базі загальноосвітньої школи № 29 відбувся «круглий стіл» на тему: «Проблеми репродуктивного здоров’я школярів та молоді м. Суми», присвячений Всесвітньому дню здоров’я.

Організували захід відділ охорони здоров’я та управління освіти і науки.

Мета – виявити проблеми збереження та зміцнення репродуктивного здоров’я школярів, способи профілактики порушень репродуктивної сфери в учнівської молоді.

В роботі «круглого столу» взяли участь представники відділу охорони здоров’я, управління освіти і науки, міські спеціалісти-медики, учителі основ здоров’я, соціальні педагоги, представники батьківської громадськості навчальних закладів міста.

Обговорювали сучасний стан та проблеми репродуктивного здоров’я дітей та підлітків, причини їх виникнення в дитячому та молодіжному середовищі, прояви інфекцій, що передаються статевим шляхом, та їх профілактику, шляхи запобігання захворювань репродуктивної сфери у підлітковому віці, роль батьків та педагогів у формуванні позитивної мотивації на здоровий спосіб життя та безпечну поведінку, діяльність «Клініки, дружньої до молоді» з питань збереження репродуктивного здоров’я підлітків та молоді. Відбулась демонстрація фільму про правила інтимної гігієни.

Присутнім нагадали результати опитування, яке провела «Клініка, дружня до молоді» серед старшокласників та студентів сумських вишів три роки тому. З усіх респондентів 34 % повідомили, що не мали сексуальних відносин, відповідно 66 % – уже розпочали статеве життя. Із них 4 % встигли це зробити у віці до 13 років, 9 % – у 13-14 років, 25 % – у 15-16 років, 21 % – у 17-18 років, 5 % – у 19-20 років та 2 % після 20 років. Серед тих, хто вже розпочав статеве життя, не користувались ніякими методами контрацепції 6 %, постійно захищались 53 %, іноді – 26 % та час від часу – 15 %.

Як результат такої необачної поведінки, щорічно декілька дітей хворіє на інфекції, що передаються статевим шляхом, близько 20 дівчаток-підлітків народжують, п'ять-шість дівчаток роблять аборти.

Учасники «круглого столу» наголосили на необхідності надавати підліткам і молоді правильну інформацію щодо ризиків раннього початку статевого життя. Для на базі «Клініки, дружньої до молоді» за участі фахівців проводяться щотижневі безкоштовні просвітницькі тренінги «Майбутнє варто планувати» з питань репродуктивного здоров'я. Заняття проводять тренери, підготовлені за програмою «Здоров’я жінок України».

В рамках співпраці з обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти «Клінікою, дружньою до молоді» було проведено ряд подібних тренінгів для заступників директорів шкіл з виховної роботи, соціальних педагогів та викладачів шкіл міста й області.

Наразі впроваджується новий проект – «Дорослішай на здоров’я». Це спільна ініціатива Міністерства освіти і науки, молоді та спорту і Фонду народонаселення ООН в Україні, спрямована на популяризацію здорового способу життя серед підлітків і молоді та збереження репродуктивного здоров’я, як важливої складової успішного дорослого життя, формування відповідального ставлення та мотивації до збереження сімейних цінностей, закладання основ відповідального батьківства.