006.jpg

У Сумах в управлінні з питань праці підбили підсумки першого півріччя щодо стану погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із заробітної плати.

Звітував на засіданні виконавчого комітету начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО.

Як поінформував посадовець, станом на 1 липня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 283,5 млн грн. мали 15 суб’єктів господарювання Сум, що на одного боржника та 4,6 млн грн менше у порівнянні з 1 січня поточного року.

При цьому аналіз статистичних даних свідчить про динаміку зростання заборгованості протягом січня-квітня та стійку динаміку до зменшення протягом квітня-липня. Це вказує на погашення боргів одними з найбільших роботодавців міста – АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» та АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг».

При цьому було відмічено, що станом на 1 липня заборгованість із виплати заробітної плати працівникам на загальну суму 254 млн грн належало дев’яти економічно активним підприємствам (з них 232,4 млн грн. або 91,2% загальної суми по місту завинило своїм працівникам АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»; ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – 10,9 млн грн або 4,3% заборгованості по місту; АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг» з сумою боргу 4,8 млн грн та решта).

Окрім того, до списку підприємств-боржників увійшли й комунальні підприємства обласної ради: «Суми-фарм» – 0,7 млн грн боргу, і, 0,3 млн грн у «Сумське державне підприємство геодезії, картографії та кадастру».

Одночасно існувала заборгованість й у підприємств, які перебувають на різних стадіях вирішення справи про банкротство, де суцільна сума боргу склала 23,8 млн грн (лідируючу позицію посіло ВАТ «Selmi» (26,4 млн гривень).

Повністю розрахувались з найманими працівниками протягом першого півріччя шість економічно-активних підприємств (виплачено 1,4 млн гривень). Серед них: ПП «Магнат», ОКП «Аеропорт Суми», ГУ Національної поліції в Сумській області, Філія «Сумська дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Сумський облавтодор», Філія «Сумський райавтодор» ДП «Сумський облавтодор», ТОВ «Будмашсервіс».

Також повністю розрахувалось зі своїми працівниками (за аналізований період) КП «Сумижитло» – було виплачено 133, 1 тис. гривень.

У цілому заборгованість у порівнянні з попереднім місяцем зменшилась на 15 млн. грн (дев’ять економічно активних підприємств і чотири підприємства-банкрути).