002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО прокоментував ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції на території Сумської міської територіальної громади та заходи з протидії захворюваності серед містян, які впроваджує влада.

Очільник Сум зауважив, на початку розповсюдження хвороби, спільними зусиллями сумчан, на території громади вдалось зберегти незначні темпи поширення інфекції та уникнути посилення карантинних обмежень. Проте, ситуація ускладнилась.

На сьогодні на лікуванні перебуває 3014 хворих. Лише за останню добу виявлено 133 нових випадки захворювання. Із загальної кількості недужих з початку пандемії, а це 4106 осіб, 38 – померло. Останнім часом спостерігаються значні цифри виявлення хворих, в окремі дні кількість сумчан із підтвердженим діагнозом, перевищувала 150.

Така ситуація призвела до понаднормового заповнення зарезервованих для хворих в лікарнях міста ліжок. Очільник Сум повідомив про розгортання сьогодні додаткових 25 ліжок у КНП «Клінічна лікарня №5», і стількох ж у понеділок. Готують розгортання додаткових ліжко-місць і в КНП «Клінічна лікарня № 4».

Окрім того, міський голова розпорядився створити спеціальні медичні бригади лікарів та медичних сестер, які б здійснювали процедури лікування хворих за місцем проживання.

«У нас є резерв для цих потреб. Зараз ми працюємо над тим, щоб створити у місті бригади допомоги хворим на COVID-19. Також ми продовжуємо забезпечувати медиків необхідними засобами захисту, а пацієнтів ліками. Засобів індивідуального захисту, лікарських та дезінфікуючих засобів, медичних виробів, витратних матеріалів було придбано на 16 млн гривень», – зауважив міський голова.

Окрім того, у Сумах працюють над створенням власної ПЛР-лабораторії, а вже з понеділка, 12 жовтня, розпочнуть «місячник» дезінфекції місць громадського скупчення та житлового фонду.

Зауважимо, вчора, члени виконавчого комітету ухвалили рішення про посилення карантинних обмежень на території громади. Дотримання карантину контролюватимуть мобільні групи з числа представників поліції, юристів та працівників структурних підрозділів міської ради, кількість яких збільшать до 30.

Також, завтра має відбутися засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС на якому розглянуть питання щодо віднесення Сумської громади до «червоного рівня» поширення COVID-19. У разі, якщо рішення ухвалять, на території громади впровадять суворий карантинний режим. Це стосується обмеження руху громадського транспорту, запровадження дистанційного навчання у закладах освіти та тимчасового обмеження роботи закладів громадського значення, підприємств, установ та організацій.

Зауважимо, попередньо, з метою уникнення соціальної напруги серед населення, члени виконавчого комітету звернулись до Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з тим, аби не переводити освітній процес в онлайн-режим до початку канікул, які заплановані з 19 по 31 жовтня, та не переривати роботу комунального електротранспорту. Однак, у разі, якщо державною комісією буде прийнято рішення про «червону зону», учнів переведуть на дистанційне навчання.

«Нам потрібно продовжувати дотримуватись маскового режиму у громадських місцях: у транспорті, в магазинах, на ринках, у закритих приміщеннях. Разом із тим, ми не повинні забувати про дезінфекцію та соціальну дистанцію. Лише мобілізація спільних зусиль і самодисципліна кожного з сумчан щодо дотримання карантинних обмежень дозволить подолати інфекцію та повернутися до звичного всім нам життя», – зауважив міський голова. Він також звернувся до сумчан з проханням з максимальною серйозністю поставитись до заходів, що дозволяють запобігти поширенню інфекції.