Надрукувати
Перегляди: 5579

Нове карантинне зонування набуває чинності з 00:00 годин 12 жовтня 2020 року. Рішенням Державної комісії ТЕБ та НС від 9 жовтня Суми віднесено до «червоного» карантинного рівня поширення COVID-19.

Враховуючи протоколи обласної та міської комісій ТЕБ та НС, виконком ухвалив рішення «Про внесення змін до рішення Виконавчого комітету Сумської міської ради від 31.08.2020 № 448 «Про заходи під час карантину щодо запобігання розповсюдженню на території Сумської міської територіальної громади гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), згідно з яким до обмежень, що діяли в умовах «помаранчевого» рівня, додається перелік більш жорстких заборон, передбачених постановою КМУ № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Так, у місті обмежено: посадку пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення з 13 жовтня; відвідування закладів освіти здобувачами освіти (заклади дошкільної освіти працюють в черговому режимі); відвідування установ і закладів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги сім’ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім тих, які надають екстрені соціальні послуги, центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

Члени виконкому були одностайні у питанні щодо необхідності звернутися обласному центру, як місту, що перебуває у «червоній» зоні, з проханням про державну підтримку в рамках виділеного Урядом додаткового фінансування на боротьбу з COVID для регіонів. Враховуючи надскладну ситуацію із забезпеченням міських закладів охорони здоров’я лікарями, які сьогодні інфікуються найбільше та випадають із робочого процесу, вивчити можливість отримати допомогу від міст-партнерів з двох провінцій КНР, з якими Суми мають партнерські угоди. Адже в межах України це питання вирішити неможливо – ситуація складна практично в кожній області.

Варто зазначити, що найтривалішим було обговорення щодо застосування у Сумах пункту обмежень згідно з Постановою КМУ № 641, що стосується заборони: «приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, кінотеатрів, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, спортивних залів, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення».

Цей пункт із рішення виконкому від 11 жовтня вилучено та перенесено на розгляд на наступному позачерговому засіданні, яке, за словами міського голови, відбудеться в понеділок, 12 жовтня.

Представники малого та середнього бізнесу Сум звернулися до міської влади з пропозицією пошуку компромісу у застосуванні посилення карантинних обмежень, та дати можливість працювати з дотриманням жорстких санітарних норм.